IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Градушки и болести съсипаха реколтата от грозде

Освен че набраното количество е значително по-малко, има проблем и с качеството на гроздето

09:49 | 11.11.14 г.
Градушки и болести съсипаха реколтата от грозде

Прогнозата за слаба реколта беше направена още преди гроздобера

Прогнозата за слаба реколта бе направена още преди да започне гроздоберът. През юли директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев заяви, че реколтата от грозде тази година няма да е на добро ниво "нито като качество, нито като количество". Градушките съсипаха лозята, а продължителните дъждове утежняват допълнително състоянието на лозята, тъй като са предпоставка за появата на мана. "За да решат проблема, лозарите трябва след всеки дъжд да пръскат с препарати, а това допълнително оскъпява реколтата", посочи инж. Коев. 

При производителите на вино, които имат собствени лозя, цената на гроздето няма да се отрази драстично, но за тези, които купуват суровина, скокът е чувствителен. Виненото грозде тази година поскъпна три пъти, каза Юлиян Ямантиев.

"Не очаквам сътресения нито на вътрешния пазар на вино, нито на външните ни пазари. Независимо, че гроздето е с по-висока средна цена тази година, това едва ли ще доведе до драстично поскъпване на вината и спиртните напитки. Много от производителите разполагат със запаси от стари реколти. А и цената на суровината е само един от компонентите при формиране на цената на крайния продукт. Много по-голямо влияние оказват цените на електроенергията и на горивата", посочи Радослав Радев от НЛВК.

И според инж. Коев баланс в сектора тази година ще се намери в наличните количества вино, произведени в минали години, тъй като те до голяма степен не са реализирани. Това ще помогне на стопаните да изпълнят договорите си.

Досегашният служебен министър на земеделието Васил Грудев заяви при откриването на кампанията по гроздобера, че лошата реколта от грозде няма да се отрази върху пазара на вино. Неговата прогноза бе, че тази година ще бъдат набрани около 200 хил. тона грозде, което е с 50 хил. тона по-малко спрямо миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още