IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Градушки и болести съсипаха реколтата от грозде

Освен че набраното количество е значително по-малко, има проблем и с качеството на гроздето

09:49 | 11.11.14 г.
Градушки и болести съсипаха реколтата от грозде

Градушки и болести съсипаха реколтата от грозде в цялата страна. В някои райони, като Родопската яка край Пловдив, стопаните набраха със 70-85 процента по-малко грозде от миналата година.

"Набраните количества винено грозде са с около 30-40 процента по-малко в сравнение с 2013 г. Все още има масиви, които се дообират, така че засега точни числа не могат да бъдат обявени, но спадът ще е от този порядък. Освен по-малко количество, като цяло има и проблем с качеството на гроздето", коментира за БТА Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара.

По думите му основна причина за слабата гроздоберна кампания е неблагоприятното стечение на лоши климатични условия - градушки, дъждове, наводнения, ниски температури, малко слънчеви дни.

"Това е общата картина, валидна за цялата територия на страната. Ситуацията е различна в различните части на България и особено в някои микрорайони, както и по отношение на определени сортове. Голяма част от производителите, които извършиха всички необходими агротехнически мероприятия и положиха съответните усилия, успяха да съхранят гроздето и да извлекат максимума дори и при тези неблагоприятни условия", допълни Радев.

Не успяхме да спасим реколтата, оплакват се винопроизводители

"След толкова много пръскания успяхме да съхраним част от реколтата, но въпреки това набрахме с 2/3 по-малко грозде и то не с добри показатели", коментира Росица Кичукова, управител на  изба "Вила Винифера" в с. Брестовица, Пловдивско. По думите й захарността тази година е достигнала едва 21-22, при 24-26 миналата година.

Пръскахме много пъти, но не успяхме да спасим реколтата, тази година набрахме със 70 на сто по-малко грозде, разказа пред БТА Георги Тушев, потомствен винар от пловдивското село Брестник. За да направим вино, тази година се наложи да купуваме грозде от Северна България, това ни се случва за пръв път, допълни той.

Още по-слаби резултати отчитат от винарските изби в района на с. Първенец, Пловдивско. "Набраните количества винено грозде при нас са с 85 на сто по-малко от предишната година. Добивът е много нисък, защото освен дъждове и болести, времето бе студено и гроздето узря по-късно - всички неблагополучия се случиха тази година", каза Димитър Стоев, управител на "Старата изба – Първенец".

По думите на Юлиян Ямантиев, председател на Български винен борд и собственик на изба "Ямантиеви" в Ивайловградско, много от стопаните са се отказали по средата на кампанията. "Нямат техника, нито пазари, не виждат смисъл", обясни той.

Последна актуализация: 09:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още