IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Коев: България създава добри условия за инвестиции в производство на вино

Европейските субсидии и ниската цена на земята привличат чуждестранните фирми, смята изпълнителният директор на ИАЛВ

08:11 | 28.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
К. Коев: България създава добри условия за инвестиции в производство на вино

Как се развива производството на вино в България, каква е прогнозата за износа през тази година и защо кризата в Украйна повлия на българските изби – това коментира пред Investor.bg Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното

Г-н Коев, какви са намеренията на чуждестранните инвеститори за производство на вино в България?

Към момента в България се изграждат нови предприятия, от които 11 са на чуждестранни инвеститори. Някои от тях имат масиви, но още нямат изби. В страната вече работят 60 чуждестранни инвеститори.

Кои региони са най-атрактивни за тях?

Основно Южна България – Мелник, Петрич. Винарски предприятия се изграждат и в Пазарджишко – Карабунар, Харманли и Любимец, също и в Русенска област, както и в Нови пазар, Шуменско. Инвестиции има и в Бургаско и Велико Търново.

Как си обяснявате този интерес?

Скоро открихме с министър Грудев гроздоберната кампания в село Черногорово, Пазарджишко. Това е италианска инвестиция. Собственикът ми каза следното: България е в Европейския съюз, дават се големи субсидии за изграждането на нови лозови масиви и за построяването на изби.

Например, ако изградите лозов масив за 100 000 лв., 75% са европейски субсидии по Националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор (2014-2018), а останалото е самоучастие. За изграждането на изба, например за 1 млн. лв., евросубсидията по лозарската програма е 50 на сто.

Това означава ли, че се засилва конкуренцията между производителите в България?

Това е факт. От друга страна, в Европа цената на земята е в пъти по-скъпа, отколкото в България. Наистина, купуването на земя беше ограничено от парламента, но за физически лица. За едно юридическо лице няма абсолютно никаква пречка да го направи.

От значение са и ниските данъци.

За инвеститора в Черногорово е проблем да си намери работна ръка, но дори като наема хора от града и ги извозва с автобуси до лозята, му излиза три пъти по-евтино, отколкото да плаща на  работници в Италия за същата работа.

Ето я компилацията от предимства, която те виждат, и затова идват.

Новите предприятия големи количества ли ще преработват, или това са по-скоро бутикови изби?

В Черногорово към момента са засадени около 700 дка. Това означава 700 000 тона грозде, което прави 500 000 тона вино – общо взето предприятието не е малко. В него работят 70 души.

Не на последно място, чужденецът, когато дойде тук, гледа първо дали има административни пречки. Другото, което би го спряло, е корупцията. Явно всички тези хора са видели, че условията са подходящи за тях.

С навлизането на нови участници на пазара внасят ли се нови сортове?

Действително инвеститорите използват нови сортове. Те са по-устойчиви на болести и засушаване, дават и по-високи добиви. Ако едно лозе с каберне дава 500 – 800 кг, има сортове, които дават до 2,5 тона грозде.

Но те държат и на местните сортове. В Черногорово маврудът присъства осезаемо – близо на 20% от площта на лозята.

Фирмата смята да реализира на италианския пазар цялото произведено вино. Значи смятат, че маврудът ще е конкурентен в Италия, която е в топ 5 на винопроизводителите.

А останалите фирми, които навлизат на българския пазар, къде смятат да си реализират продукцията?

Има една инвестиция във Велико Търново на група чужденци от различни националности – германци, американци, ирландец, швед. Всички те работят за една от големите петролни компании.

Те инвестираха в едно лозарско стопанство – 400 дка, като планират общо да станат 1100 дка. Към момента имат само лозя и затова преработват гроздето в друго предприятие, което е допустимо по закон. Цялата продукция заминава за САЩ.

Има ли интерес на инвеститори и към Румъния и Гърция?

За Румъния знам, че има инвеститори от Франция. Гърците трета – четвърта година купуват винено грозде от България и големи количества българско вино.

Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още