IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се реколтата от грозде да стигне около 200 хил. тона

По-ниските добиви няма да се отразят върху цената на виното, заяви Васил Грудев

18:12 | 26.08.14 г.
Очаква се реколтата от грозде да стигне около 200 хил. тона

Тази година се очаква реколтата от грозде в страната да бъде около 200 хиляди тона. Това е с около 50 хиляди тона по-малко спрямо миналата година. Това каза министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който даде началото на гроздобера в пазарджишкото село Черногорово, съобщи БТА. 

По думите на Грудев не се очаква по-ниските добиви да окажат влияние върху цената на виното. Очаква се тази година да бъдат произведени близо 140 млн. литра вино. 

„На този етап няма индикации за необходимост от внос на грозде“, посочи Грудев. Според него са налични необходимите количества за задоволяване на нуждите на българския пазар. 

От януари до края на юни страната ни е изнесла 22 817 993 литра вино, по данни на МЗХ.

„Изпращаме тежка година в сектора земеделие и животновъдство“, каза министърът. Той припомни, че държавата има механизъм, чрез който да компенсира земеделските стопани, чиито площи са напълно пропаднали. Грудев уточни, че в случаите, когато има частично пропаднали площи или недобро качество на продукцията, няма да има обезщетение за собствениците.

Болестта "Син език" е разпространена в 22 области в страната, посочи още министърът. Около 3500 овце са умрели, като всички усилия на Министерството на земеделието и храните са насочени към ограничаване на разпространението на заболяването, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още