IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Коев: България създава добри условия за инвестиции в производство на вино

Европейските субсидии и ниската цена на земята привличат чуждестранните фирми, смята изпълнителният директор на ИАЛВ

08:11 | 28.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
К. Коев: България създава добри условия за инвестиции в производство на вино

Какви са прогнозите за реколтата от грозде и за производство на вино за тази година?

Знаете, че на територията на страната имаше проблеми с градушките през пролетта, които бяха последвани от валежи. Ако през 2013 г. реколтата беше най-добрата за последните 10 години, тази година ситуацията е по-различна, включително и качеството е по-слабо.

Не казвам, че картината е апокалиптична. Но на много места лозята бяха поразени от мана.

Някъде реколтата е изцяло запазена – при големите винарски предприятия, които изградиха собствени масиви и се грижат денонощно за тях. Независимо колко е валяло, те пръскат след всеки дъжд с фунгициди, така че са запазили голяма част от продукцията. Проблемът е при дребните стопани, които нямат такъв финансов ресурс.

Кои области са най-засегнати?

Благоевградският край. Там тази година парадоксално се изляха големи дъждове, буквално водопад, за разлика от други години със засушаване. Голяма част от реколтата пострада.

Поражения има и в Монтана, Видин, Търговище, Русе и Силистра. В Хасково пък пострадаха от градушка през пролетта, което означава, че тази година там реколта няма да има.

Това означава ли, че ще бъде произведено по-малко вино?

Реколтата от грозде се разпределя по четири направления - вино, ракия, износ и за домашна консумация  - по закон едно семейство може да преработи до 1 тон грозде.

От три години пък имаме инвазия на фирми, които изкупуват нашето грозде.

Миналата година винарските предприятия преработиха около 250 000 тона. За тази година още можем да говорим само с прогноза, тъй като брането тепърва започва. Очаквам през тази година предприятията да преработят до 200 000 тона.

Проблем ли е, че в избите останаха количества от миналогодишната реколта?

Не е проблем, защото се получава някакъв баланс. Тази година ще произведем по-малко, в същото време е останало вино от 2013 г. Ако има недостиг на грозде, това ще бъде компенсирано от избите с виното, което стои още непродадено.

Защо кризата в Украйна се отрази на винопроизводителите?

Да, има отражение. От една страна, заради кризата там количествата за Украйна са на долна мъртва точка. От друга страна, транспортът за Русия минаваше през украинска територия, точно там, където сега има военни действия. Производителите се насочиха към транспорт през Прибалтика, което много оскъпява превозът.

Има и друг проблем, който затруднява износа – обезценяването на рублата в Русия. В момента едно евро е около 50 рубли, а миналата година беше 40. Това допълнително затруднява руските купувачи и намалява транспортирането на вино до Русия.

Все пак руските фирми изкупуват и транспортират вино най-активно от средата на септември до средата на ноември.

Обикновено 45 – 50% от износа на българско вино заминава за тази страна. Дано количествата да бъдат възстановени най-малкото на нивото от миналата година. Добре е поне, че виното не беше включено в руското ембарго.

От януари 2014 г. до края на юни страната ни е изнесла около 22 млн. литра вино. Това количества как се съпоставя с предишни години?

Общият износ за 2013 г. е 61 млн. тона. Сега в средата на годината не сме постигнали половината от това количество, но пак казвам, че през септември, октомври и ноември започва интензивното изкупуване. Смятам, че ще достигнем миналогодишните количества.

Как се развиват продажбите на вътрешния пазар като количества и тенденции?

Според анализите, които правим от 6 години, средногодишно в България се консумират към 100 млн. литра вино – общо от българите и от туристите в курортите. От това количество вносът е само около 5 млн. литра, всичко останало е българско производство. Данните са за виното, продадено чрез търговската мрежа, без домашното производство.

Как върви новата Национална програма за подпомагане на лозаро винарския-сектор?

Програмата беше одобрена от Европейската комисия още през септември миналата година. През пролетта започна приемът.

Имаме приети, обработени и договорени 81 проекта за засаждане на нови лозя. Интересът е засилен. И в момента се приемат и обработват заявления. Очакваме заявления по мярката за  промоции в трети страни.

Смятам, че няма основания да се притесняваме, че ще загубим средства по тази програма.

След промените в Закона за виното и спиртните напитки  можем ли да разчитаме, че си купуваме от магазина оцет, а не синтетичен продукт?

Можете да бъдете напълно спокойни. Правим проверки в магазините. Това, което не е произведено от вино или ябълки, а от някакви деривати, вече трябва да е например с етикет „подкиселител“. Вече има разлика в наименованията, което е важно преди сезона на консервирането. Промяната е в полза на потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още