IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще раздвижат ли икономиката приоритетите на правителството?

Investor.bg потърси коментарите на експерти за икономическата част на програмната декларация на ГЕРБ и Реформаторския блок

08:17 | 13.11.14 г. 6
Ще раздвижат ли икономиката приоритетите на правителството?

Проф. Боян Дуранкев: Очаквам рязък завой в данъчната политика

Рязък завой в данъчната политика очаква икономистът и преподавател в УНСС проф. Боян Дуранкев. Според него обективните обстоятелства ще принудят правителството през 2016 година да промени философията и да се откаже от плоския данък.

Предвижданията на правителството са през 2015 година икономическият растеж на България да е 0,6%, с леко повишаване на доходите, както и вероятно минимално увеличение на пенсиите. Така страната ни ще стане най-изоставащата в ЕС по отношение на доходите, поясни експертът.

Той посочи, че прогнозите за Румъния са за ръст от 2,4%, безработица под 7 на сто и ръст на доходите.
Дуранкев прогнозира, че при тези обстоятелства 2015 ще бъде годината на осъзнаването, а в следващата година ще бъде осъществена промяната, която ще предвижда получателите на „гигантски доходи“ да плащат повече.

„В света плоският данък е отхвърлен като асоциален“, посочи още икономистът.

По отношение на обещанията на правителството да спазват стриктна бюджетна дисциплина, Дуранкев припомни, че още с първото си решение правителството реално одобри бюджетен дефицит от 3,7%. Това е над записания в българското законодателство лимит от 2% и европейските препоръки от 3%.

Според икономиста има възможност бюджетният дефицит и за тази година да бъде под 3%, като се използват средствата от фискалния резерв, които са към 8,5 млрд. лева. Ако се налага взимане на нов външен дълг, това може да се планира в Бюджет 2015, но дефицитът отново трябва да бъде под 3%, категоричен е Дуранкев.

В следващите години вече може да се премине към намаляване на дефицита и падането му под нивото от 2%, предвидени в българските закони.

Икономистът обаче предупреди за възможна опасност заради ръста на външния дълг. Към момента задълженията на страната ни са около 30% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това заплашва влизането на страната в еврозоната или Европейския банков съюз. Членството и в двата механизма е обещано в управленската програма на ГЕРБ и Реформаторския блок. 

По отношение на идеята за обединението на НАП и Агенция "Митници" Дуранкев препоръча преди това да се изчисти нуждата от промяна.

Относно НАП препоръката е да се погне прехвърлянето на бизнеси. Дуранкев поясни, че става въпрос за корупцията и в двете ведомства "отгоре до долу". За него акцията на граничния пункт "Лесово" е показателна за фирми, които не плащат своите задължения към служители, социални осигуровки и т.н. , след което прехвърлят фирмата си към някой социално слаб или безработен. След това се открива нова фирма, която започва нова дейност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 4
tonitov
преди 9 години
За 25 години седем пъти са управлявали червените маскари, сами или групирани с други три не по-малки маскари. И всеки път, нас и държавицата ни обират, като само за бедните и беззащитни хорица всеки път уж ще се "грижат" и те продължават да ги избират.Защото умело от болната глава на зравата гафовете си прехвърлят и най-високо крещят дръжте крадеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 0
Jay Gould
преди 9 години
За 25 години единственото което е правило кое да е правителство е да качва непреките данъци, да раздува администрацията, да и качва заплатата, а единствените икономически "мерки" се измерват само в тонове концепции и връчването на метла и лопатка на група ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
alexx
преди 9 години
Бъде чудо, ако постигнат и 1,5% растеж средно, колкото го докара Орешарски. При това с харчене на държавни пари на корем. Актуализация на бюджета сега, плюс дефицит от 3% догодина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
simbad12
преди 9 години
Не си прав бе, ще има пак конграчулешънс :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
bigmamascandal
преди 9 години
Ама то няма почти нищо конкретно ... само гол популизъм. От Боко - толкоз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още