IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И работодатели, и синдикати готвят протести

Профсъюзите не приемат заложеното в бюджета увеличение на пенсионната възраст, а работодателите - увеличението на минималната работна заплата

11:22 | 02.12.14 г. 2
И работодатели, и синдикати готвят протести

И синдикатите, и работодателите се канят да излязат на протест в първите дни на следващата година, съобщи БНР. Синдикатите заради увеличението на пенсионната възраст, а работодателите - заради увеличението на минималната работна заплата, предвидени в бюджета за догодина.

"Синдикатите са категорично против увеличаването на възрастта за пенсиониране на хората от трета категория труд. Протест ще има. До края на седмицата ще завърши проучването за организиране на протест и след това ще бъде самият протест", заяви Николай Ненков, зам.-председател на КНСБ, пред БНТ.

"Работодателите също ще обмислят протест срещу това с нищо необосновано, икономически неподплатено драстично увеличение на минималната работна заплата, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Също така разходите трябва да се съкратят повече, особено тези за отбрана и сигурнос, смята той.

Според Велев са подценени приходите в бюджета за следващата година, ръстът на БВП може да е по-голям, прозира и нерешаване на основни промени. Той даде пример с такса битови отпадъци, която отново няма да се плаща пропорционално на количеството отпадъци, а пропорционално относно активите.

„Категорично възразяваме срещу продължаващата мярка първите три дни болнични да се плащат от работодателя“, подчерта Велев. Противопоставяме се на увеличаването на минималните доходи, които се увеличават административно, както и срещу увеличаването на минималния осигурителен доход, добави той.

Ненков напомни, че синдикатите са искали минимална заплата 400 лева, но не са доволни от решението на кабинета за покачване на МРЗ на две стъпки, защото все още липсва формула за формиране на минималната работна заплата.

Вчера в съвместна декларация КНСБ и КТ "Подкрепа" обявиха, че обмислят съвместни протести заради социално-икономическата и политическа ситуация в страната. Синдикатите изразяват недоволство от проектобюджета за следващата година, политиката по доходите, пенсионната реформа и тежкото състояние на енергийния сектор. Протестните действия ще бъдат обявени, след като профсъюзите се допитат до членовете си, което се очаква да стане до края на седмицата.

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров хората в предпенсионна възраст не могат да понесат дори и два месеца увеличаване на възрастта за пенсиониране от 2015 година. Президентът на КНСБ каза пред БТА, че синдикалната организация има готовност за протест, ако през следващата година възрастта за пенсиониране не бъде запазена такава, каквато е в момента. Според проекта на Бюджет 2015 възрастта за пенсия ще се повишава с по четири месеца годишно, а съгласно предложението на министъра на труда Ивайло Калфин – с по два месеца годишно.

КНСБ няма да приеме вариант за пенсионна реформа, който да е с мерки само за изхода на системата, независимо какъв е - с половин месец, с 25 дена, с 36 часа, каза Пламен Димитров. По думите му приемлив за конфедерацията вариант ще бъде само този, който връща доверието на младите в системата, гарантира адекватна пенсия от поне 65 процента от личния доход и има обвързаност на мерките - на входа какво се включва, колко пари се събират допълнително, колко тежи годината осигурителен стаж в пенсионна формула.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
Ясно е, че увеличението на така наречената МРЗ (защото това не е нито заплата, нито работна, нито пък има някой, който реално да работи за такава 'работна' заплата) е всъщност безцеремонно увеличение на осигурутелните вноски - само това и нищо друго. Тази МРЗ на практика е коефициент за рекет и извиване на ръцете на всички трудещи се понастоящем в полза на тези, които дремаха, когато им трошеха парите за глупости от всякакъв род и вид ... като напр. петоглавия шестохуюник пред НДК-то, комплексът Камбаните (където мутрите си само-раздаваха правосъдие както намерят за добре по време на прехода) и т.н.Това, което невротизира работещите и изкарващи парите си хора, е че тази МРЗ не е никаква заплата, а коефициент за рекет и база да изнудване и източване доходите на хората с оглед запълване на разни черни дупки причинени от всякакви изпълнения от недалечното минало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
VasilVelev
преди 9 години
Неточно съм цитиран: "Също така с тревожните опити да се намалят административните разходи и особено в сферата на отбраната и сигурността" Тъкмо обратното казах - РАЗХОДИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЪКРАТЯТ ПОВЕЧЕ, особено разходите за ОТБРАНА и СИГУРНОСТ!!! http://bnt.bg/part-of-show/za-i-protiv-byudzhet-2015-rabotodateli-sreshtu-sindikati
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още