fallback

Хиновски: Икономическата криза в Русия спря "Южен поток"

Нека запомним думите на Путин за 400 млн. евро пропуснати ползи от проекта, коментира пред Investor.bg Атанас Тасев

12:12 | 02.12.14 г. 31

Kaто натиск над страната и "абсолютно некоректно и непартньорско поведение" определи в разговор за Investor.bg енергийният експерт Иван Хиновски изказването на руския президент Владимир Путин, че Русия ще спре изграждането на „Южен поток“, като една от причините за това е България.

Според Хиновски целта е натиск срещу страната ни, а в същото време икономическата криза, която настъпва в Русия след налагането на санкциите на Запада, е реалната причина за спирането на проекта.

Русия няма ликвидност да започне строителството на мащабния проект, обясни Хиновски и допълни, че неизвестните около проекта са прекалено много – има ли достатъчно газ за запълване на капацитета например и въобще яснота дали руската страна има нужда от реализацията на проекта.

За него изказването на Владимир Путин, че пропуснатите ползи от нереализацията на „Южен поток“ са в размер на 400 млн. евро годишно е спекулативно. Хиновски посочи, че реално договор за транзитните такси между България и "Газпром" не е подписан. Изчисленията на базата на публично обявените постигнати договорки досега показват, че България трябваше да получава по 50-70 млн. евро годишно и то след 20-22 години при достигането на пълен капацитет на тръбите.

Според проф. Атанас Тасев обаче „изказването на Путин трябва добре да бъде протоколирано“. „Ако тръгнем по обратния път, 400 млн. евро означават транзитни такси от около 1,8 – 1,9 евро за 1000 куб. метра на 100 километра, което е много добро ниво“, обясни той.

Изказването на Владимир Путин в понеделник не поставя точка на проекта, каза още той. И препоръча на правителството в тази „игра на нерви да започне да плаче в общия европейски хор“.

Тасев беше категоричен, че печеливш ход е сега да страната да заяви в Брюксел, че България е била най-ощетена от общата европейска политика и решението на проблема да бъде търсено там, където е възникнал - в Брюксел. Той припомни, че върховният представител по външната политика на ЕС - Федерика Могерини, е подкрепяла проекта, докато е била външен министър на Италия. След като е заела европейската длъжност обаче се е обявила против него. 

Експертът беше категоричен, че България не нарушава европейските директиви с решението си за строеж на „Южен поток“. Ако проектът не изпълнява европейските правила, той няма да получи лиценз от регулатора, допълни още Тасев. На тази база и страната ни не може да търпи наказания от ЕК, смята той.

И двамата експерти бяха категорични, че коментарите на Путин за построяване на нови газопроводи от Русия до Турция не са реални, но реално е разширението на капацитета на „Син поток“, което беше договорено по време на визитата на руския президент в Турция.

След получаването на положителна Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) от турската страна за „Южен поток“ реално Русия може да започне строителството на газопровода до икономическата зона на Турция в Черно море, посочи Атанас Тасев.

Всъщност увеличените обеми по "Син поток" реално означават орязване на транзита през България, който носи около 150 млн. долара приходи годишно, посочи още Тасев.

Но от друга страна тези увеличени обеми могат да превърнат България в транзитен център на руския газ за Европа - суровината отново ще минава през страната ни, този път на север - през Румъния, и оттам до другите европейски страни, коментира експертът. Останалата част от потока може да се влее в Трансадриатическия газопровод (ТАР), допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
fallback