fallback

Кабинетът обяви конкурс за проучвания за нефт и газ в "Силистар" и "Терес"

България ще бъде износител на газ, защото находищата са огромни, уверен е премиерът Бойко Борисов

18:03 | 03.12.14 г. 12
Автор - снимка
Създател

Правителството стартира конкурси за търсене и проучване на нефт и природен газ в два участъка от континенталния шелф в Черно море. Проучвания ще се правят в Блок 1-14 “Силистар” и Блок 1-22 “Терес”, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Потенциалните инвеститори в площите ще получат разрешение за срок от пет години. За блок “Силистар”, който е с площ 6893 кв. км кандидатите трябва да платят годишна такса от 275,7 хил. лева, е посочено в условията на конкурса. Дължимата такса за блок “Терес” с площ 4 032 кв. км е 161,2 хил. лева за година. И двете зони се намират в дълбоководната част на Черно море, в българската икономическа зона.

В периода 2002 – 2007 г. „Винтидж Петролеум Интернешънъл инк.“ е провел ограничени проучвания на двете площи в съответствие с издаденото му тогава разрешение.

През 2013 г. е направен нов опит да се предостави разрешение за търсене и проучване в блок 1-22 „Терес“, но оферти от потенциални инвеститори не са подадени и конкурсът е прекратен.

"България ще бъде износител на газ, а в два от тези блока, които пускаме – „Силистар“ и „Терес“, има и много големи находища на нефт", е обяснил по време на заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов, става ясно от стенограмата на заседанието.

По думите му България ще се превърне в конкурент по износа на газ, защото находищата са огромни. Според него това, което страната ни може да направи в следващите няколко години по отношение на добива на собствен газ, може да превърне България в износител на суровината.

"Дори и да не изнасяме синьо гориво, то ще бъде достатъчно, за да задоволява собствените ни нужди за поне 30-40 години напред", обяснява Борисов. Според премиерa по този начин може да се гарантира евтин природен газ, парно и електроенергия в страната ни.

В момента край ловешкото село Ъглен имаме 10 млрд. куб. метра природен газ, открити и готови за експлоатация, посочва още Борисов.

Със стартираните конкурси правим още една стъпка към осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за българските потребители, казва министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Според нея разработването и експлоатацията на собствени източници, както и ускореното изграждане на междусистемните газови връзки със съседните държави ще намали зависимостта на България от внос на енергийни ресурси.

В икономическата зона на Черно море в момента проучвания се правят на блок "Хан Аспарух", където се очаква да бъдат открити сериозни количества природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
fallback