IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата дава екогаранции за сондажите за нефт и газ край Силистар

Министерството на икономиката и околната среда е информирала община Царево, че проучването на находищата отговарят на изискванията за опазване на околната среда

16:11 | 16.08.11 г.
Държавата дава екогаранции за сондажите за нефт и газ край Силистар

От Министерството на икономиката гарантираха, че ще се спазват еконормите при бъдещото проучване на находището за нефт край Силистар, преди да сключат договора с проучвателната компания, съобщиха от община Царево за БТА.

Официалното писмо с тези обещания е получено в областната управа в Бургас, като в него се уточнява още, че в „договора за търсене и проучване на нефт и природен газ ще бъдат включени клаузи, които ще гарантират осъществяването на геологопроучвателните дейности в съответствие с изискванията на българското законодателство по опазването и възстановяването на околната среда“.

От община Церово припомнят, че заедно с общините в Бургас и Приморско през миналата година са се обявили срещу сключването на подобен договор и са обжалвали решението за концесията пред Върховния административен съд. Основните мотиви са, че добивът на нефт и природен газ крие рискове от замърсяване на региона и ще има отрицателни последици за туризма и рибарството.

Правителството откри процедурата за търсене на нефт и газ в крайморския регион през октомври 2009 г. През август миналата година министерството на икономиката организира търг за избор на компанията, която да извърши проучването. Заявления подадоха четири компании, но поради възраженията на общините до избор така и не се стигна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още