IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсим петрол и газ в цялата акватория на Черно море

Правителството стартира процедурата и в последния блок - „Св. Марина“, а в „Силистар“ се чака решението на съда

10:56 | 11.01.13 г.
Търсим петрол и газ в цялата акватория на Черно море

Проучвателни дейности за добив на петрол и природен газ се извършват в почти цялата акватория на Черно море. Проучването на перспективите е трябвало да стане много отдавна – сега можехме да взимаме решения за концесии за добив, коментира пред своите колеги министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, става ясно от стенограмата на заседанието на правителството.

Единствените изключения, където още няма дейности по проучвания, са блоковете „Силистар“ и „Св. Марина“. За втория блок обаче процедурата за търсене на кандидат, който да проучи терена беше одобрена тази сряда (9януари) на правителственото заседание.

В блока ще бъдат направени двуизмерни сеизмични проучвания на територия от 400 линейни километра и триизмерни сеизмични проучвания за територия от 800 квадратни километра.

По отношение на „Силистар“ процедурата беше започнала и беше избран изпълнител на проучвателните работи – фирмата „Ледербел БГ“. Работите обаче бяха блокирани след като против проекта се обявиха еколозите, а община Царево подаде жалба до Върховния административен съд (ВАС) срещу началото на проучвателните дейности в региона. Мотивите са, че при търсенето на петрол или природен газ има опасност от замърсяване на околната среда, което ще засегне развитието на туризма в общината, а с това и поминъка на населението в региона.

„Когато приключат делата във ВАС ще внеса доклад за нов конкурс за блок „Силистар“, заявява Добрев по време на заседанието. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още