IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Кунева: Икономиката ще бъде топ тема в Европа и България през 2015 г.

Икономическите проблеми на Европа предполагат темата да бъде най-обсъжданата през цялата година

13:35 | 04.01.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
М. Кунева: Икономиката ще бъде топ тема в Европа и България през 2015 г.

Икономиката ще бъде водеща тема както в Европа, така и в България през 2015 г., заяви вицепремиерът Меглена Кунева пред БНР.

По думите ѝ през следващите 12 месеца предстои да се случат нови интересни неща, които се преоценяват във всяка една европейска държава.

“В момента даже Европейската комисия се отказва буквално от  някои от своите законодателни инициативи, за да може по този начин да се насочи само към  10-те си най-важни приоритети, а и защото тезата, която се застъпва е, че прекаленото застъпване на регулации, особено когато тя натоварва бизнеса, не е продуктивна, не е добра в момент на криза”, коментира Кунева.

Една от основните причини икономиката да остане топ тема през тази година е фактът, че Европа продължава да бъде в стагнация и няма достатъчен икономически растеж.

“Има достатъчно критични и разумни умове в Европа, които си дават сметка, че или ще задържим, своето предимство, в някои области на икономиката, където наистина Европа е водеща, или ще загубим световното състезание. Така че за да имаме и социална политика, и екологична, всичко онова, с което Европа е най-напред в света, трябва да  си  осигурим гърба, трябва да осигурим икономиката”, допълва Меглена Кунева.

Според нея това как изглежда икономиката на страната до голяма степен подрежда дневния ред за тази година. По думите на вицепремиера бизнесът се нуждае от среда, в която да се развива. Тя смята, че всеки задълбочен анализ по темата поставя едни и същи въпроси, които дават план за действия не страната, включващ въпроси като административната среда, електронното правителство и съдебната реформа.

В момента България не разполага със средства, за да започне работа по подготовка на българското председателство през 2018 г.

Бъдещото председателство на България 2018 година би трябвало да започне сега, трябва да се направи преглед на това колко знае администрацията, каква част от администрацията с какво ще се занимава. Искам да ви кажа, че всяка една военна операция бледнее пред това да се организира едно председателство”, коментира тя.

По думите ѝ не са предвидени средства за това, но тя е провела разговор с министъра на финансите, ако през втората половина на годината има такава възможност, работата да започне.

“Засега ще работим с това, което имаме. За нас би било достатъчно всяко едно министерство да направи преглед на административния си капацитет и да започне обучение на хората”, посочва вицепремиерът.

Според нея сред важните приоритети за страната тази година са европейските политики, съдебната реформа и Изборният закон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
biserz
преди 9 години
И само като се замисля #кой е министър на икономиката ми става ясно, че требва да й повервам. Докога най-големите некадърници ще се упражняват с това министерство от НДСВ насам, а може би и от по-рано...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
aldy
преди 9 години
За Боко Умното икономиката (Неговата икономика) е пласирането на контрабандата на цигари, горива и "бело". В тази верига най-дейно участие взимат "*** братчеди". Затова по Тиквено време толкова народ от тая пасмина се замогна и гледа на простия българин отвисоко и хич не го бръсне за слива. А по изборите тарторите в бяла премяна ги изкомандват да гласуват за Благодетеля. А парсата получават самите тартори. Който още не е разбрал тази проста истина, явно е безнадежден наивник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
lyusien
преди 9 години
Най после на все по-вече хора или по точно политици започна да им става ясно че не може да има добра социална политика без силна стабилна и генерираща висок ръст икономика Другото е шменти капели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още