IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АДФИ установи нарушения при търговете за съдебните сгради в София и Варна

Агенцията е извършила 143 инспекции в последното тримесечие на миналата година

13:25 | 09.01.15 г.
АДФИ установи нарушения при търговете за съдебните сгради в София и Варна

Четири нарушения на процедурата за провеждането на обществени поръчки е установила Агенцията за държавен и финансов контрол (АДФИ) при проверката си на търговете, свързани със строителството на нови съдебни сгради в София и Варна.

Стойността на проведените от Министерството на правосъдието две обществени поръчки e 252 млн. лева. Съставени са четири акта, но не са установени вреди за бюджета от нарушенията, става ясно още от съобщението на Агенцията.

Проверката е част от 143-те инспекции, които експертите в Агенцията са извършили през четвъртото тримесечие на миналата година. Установени са 77 случая за непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки на обща стойност от 267 млн. лева. Констатираните виновно причинени вреди са на стойност от 5,52 млн. лева. Част от тях – 42 хил. лева, са на Министерството на финансите и са във връзка с ремонтните работи на двореца „Кричим“.

Основно констатираните вреди обаче са от нарушенията, извършени от Отдел „Местни данъци и такси“ на район Лозенец към Столичната община. Проверката на дейността на отдела от ноември 2009 до май 2013 година е установила вреди за 5,14 млн. лева.

Нарушения на процедурата са установени още и по отношение на проведени обществени поръчки от страна на Министерството на културата, Министерството на образованието и науката и вътрешното министерство. При тях обаче няма установени вреди.

Без вреди, макар и с нарушения, са и обществените поръчки на Агенция „Пътна инфраструктура“, проверени от АДФИ в последните месеци на миналата година. Инспекторите са анализирали процедури за избор на консултанти и изграждане на пътни участъци на обща стойност от 45,7 млн. лева. По някои от тях има и европейско финансиране.

Над 255 хил. лева са вредите от проблемните обществени поръчки на ДП “Национална компания железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), но средствата са възстановени, сочи статистиката на АДФИ. Проверени са общо 21 обществени поръчки на обща стойност 497 млн. лева.

Шест нарушения, но без вреди, има и по проверените четири договора на Топлофикация – София. Общата им стойност е 30,8 млн. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още