IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР се оплака от липсата на финансова независимост

Ресорната парламентарна комисия одобри предложението за разделяне на ДКЕВР на две отделни комисии

16:33 | 13.01.15 г.
ДКЕВР се оплака от липсата на финансова независимост

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) няма финансова независимост и този проблем не се изчиства и с промените в Закона за енергетиката. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията Светла Тодорова по време на дискусиите по предложените промени в енергийното законодателство в парламентарната комисия, която наблюдава работата на ДКЕВР.

В крайна сметка комисията подкрепи предложенията за промени на Закона за енергетиката с 9 гласа "за" и четирима въздържали се. Нито един депутат от комисията не гласува против промените, които вече бяха приети от водещата енергийна комисия. 

Текстовете предвиждат разделянето на комисията на два състава – за енергетика и за водния сектор, промяна в начина на избор на членове на ДКЕВР, което вече ще става от Народното събрание, а не от Министерския съвет, както досега. Предвижда се също всички заседания да бъдат открити. 

По време на дебатите Светла Тодорова повтори някои от възраженията си по Закона за енергетиката, които изказа преди месец при дискусията на текстовете в енергийната комисия. Тя посочи, че ДКЕВР е против предложението всички заседания да бъдат открити. "Не ми е известно да има регулаторен орган, който да има само открити заседания", каза тя. Валери Симеонов от Патриотичния фронт предложи в тази връзка в ДКЕВР сами да преценяват кои заседания да са открити и кои - не.

Тодорова посочи още, че предложението за разделяне на ДКЕВР на два състава - за енергетика и за водния сектор, но само с един председател, не е състоятелно. "Едва ли може да бъде постигнат ефект от гледна точка на разглеждането на преписките", категорична беше Тодорова. От своя страна Симеонов подкрепи председателя на енергийния регулатор и предложи разделянето на ДКЕВР на две отделни комисии. Предложението му обаче не срещна подкрепата на представителите на БСП и Атака с мотива, че ще увеличи администрацията и бюрокрацията.

Проектът за промени на Закона за енергетиката предвижда още и избор на членовете на ДКЕВР от Народното събрание и поставя някои нови изисквания пред професионалния опит на състава на регулатора. 

Тодорова посочи, че бюджетът на регулатора за тази година е 3,8 млн. лева, които обаче по думите ѝ не са достатъчни за нормалното протичане на дейността му, включително и за рестриктивни действия срещу нарушители.

Средно на година от събираните такси от страна на Комисията в държавния бюджет влизат около 12 млн. лева. Към 10 млн. лева са само вноските от лицензионните такси. 

Валентин Николов от ГЕРБ препоръча между първо и второ четене на закона в пленарната зала да бъде намерен вариант за гарантиране на финансовата независимост на регулатора. Депутатът от БСП - Лява България Таско Ерменков предложи от своя страна събираните такси да остават в Комисията, защото така ще бъде подобрено качеството на работата ѝ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още