IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов напредва по идеята лекари да дават трудово-лекарска експертиза

Промяната трябва да бъде направена, защото сега има хаос в системата на ТЕЛК-овете, смята той

12:04 | 19.01.15 г.
Москов напредва по идеята лекари да дават трудово-лекарска експертиза

Министерството на здравеопазването е на финален етап на юридическата обосновка по идеята лекари, отговарящи на определени критерии, да могат да дават трудово-лекарска експертиза. Това потвърди пред „Нова телевизия“ здравният министър Петър Москов.

Коментарът на министъра беше по повод предложението, което той направи преди дни, ТЕЛК-овете да бъдат закрити и да се даде законова възможност трудово-лекарска експертиза да издават лекари.

Москов напомни, че сега по закон трудово-лекарска експертиза може да бъде дадена от лекари, които се занимават само с това, но изтъкна, че няма нужда от сложни комисии. „Има нужда от това всеки лекар специалист, с определен ценз и трудов стаж, да може да получи правото да издава експертизи”, смята здравният министър.

По думите му са нужни законови промени, за да се закрият ТЕЛК комисиите. И  докато системата е готова за такава промяна, ще трябва да мине време.

Идеята на Москов обаче не срещна разбиране от страна на социалния министър Ивайло Калфин. Преди дни той се противопостави на възможността социалните работници да преценяват каква е нуждата от допълнително подпомагане на хората с увреждания.

Според Петър Москов промяната трябва да бъде направена, защото сега има хаос в системата на ТЕЛК-овете. „Проблемът е, че когато човек има нужда от бърза и качествена трудово-лекарска експертиза, няма възможност да я получи. Друг проблем е, че когато бъде получена, не винаги съответства на здравното състояние на човека”, каза Москов.

"Социалната придобивка е предмет на индивидуална социална анкета и това е втората част от философията на тази реформа. Медицинската експертиза от социалната придобивка трябва да се разделят”, смята здравният министър.

От близо 300 лекарски длъжности в ТЕЛК комисиите 2/3 са заети от пенсионери. Едва 9 лекари са под 50-годишна възраст. Катастрофата тепърва предстои. За това предупредиха пред bTV бившият здравен министър д-р Стефан Константинов и д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

По думите им организацията на ТЕЛК комисиите е такава, че никой не желае да работи там. Служителите им освидетелстват между 170 и 240 хиляди души годишно.

Двамата медици бяха категорични, че дейностите на ТЕЛК комисиите трябва да бъдат разделени – лекарите да преценяват степента на увреда, социалните да се занимават със социалния аспект, а компетентни органи да решават какви условия на труд са подходящи за конкретен пациент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още