fallback

Кунева предлага създаването на специализиран антикорупционен орган

Икономическата цена на корупцията в ЕС е 120 млрд. евро годишно, или 1% от БВП на общността, изчисли вицепремиерът

17:48 | 20.01.15 г. 6

Създаването на специализиран, единен и обединяващ всички функции орган, който да се бори с корупцията, предложи вицепремиерът по европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева по време на Деветата среща между правителството и бизнеса.

За да бъде създаден този орган, е необходимо широко политическо съгласие, допълни още тя.

По примера на Румъния антикорупционният орган трябва да бъде оставен да работи без политическа намеса, натиск и вмешателство. Кунева пое ангажимент да потърси мнозинство, ако за създаването на подобен орган е необходима промяна в Конституцията.

„Трябва да има реформа на контролните органи, въвеждане на оценка за интегритет, подготовка за създаване на независим орган за разследване на корупцията по високите етажи на властта и всички технически облекчения – електронни обществени поръчки, електронна здравна карта и други“, посочи още тя.

Икономическата цена на корупцията в ЕС е 120 млрд. евро, или 1% от брутния вътрешен продукт на общността годишно, отбеляза в своето изявление Кунева. Това е повече, отколкото съюзът изразходва за политиките вътрешна сигурност, тероризъм, имиграция, убежище, опазването на границите, взети заедно“, допълни още тя.

Данните за България сочат, че през 2013 година 58% от фирмите са препятствани да участват в някакъв търг. От 2002 година до 2006 година страната е ратифицирала десетки документи за борба с корупцията, но резултатите не са добри, стана ясно още от думите на вицепремиера.

Икономическото министерство в момента разработва план за намаляването на административната тежест у нас, стана ясно от думите на вицепремиера. По отношение на мерките за намаляване на регулаторната тежест тя посочи, че трябва да се направи преглед на режимите и не просто да се премахне част от тях, за да се отчете автоматично по-малък брой режими, а да се премахнат точно тези регулации, които са безсмислени и пречат на бизнеса.

Така ще останат останат само тези, които имат добър ефект върху бизнес средата у нас, допълни Кунева. За да бъде постигнато това, трябва да се прави и оценка на въздействието на законите, препоръча още тя.

На българския бизнес са необходими още и честно избрани и независимо работещи регулатори, смята вицепремиерът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:48 | 12.09.22 г.
fallback