IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева: Да се поучим от Румъния в борбата с корупцията

Ключово за борбата с корупцията са независими институции, административен капацитет и разследване на необяснимо забогатява на чиновници

19:17 | 16.01.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Кунева: Да се поучим от Румъния в борбата с корупцията

Ако България иска да се справи с корупцията, примерът на Румъния може да бъде приложен, смята вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева. Тя допълни, че има възможност страната ни да създаде аналогични на румънските структури, със сходни правомощи, пише правителствената пресслужба.

Българският вицепремиер днес се срещна с прокурор Лаура Кьовеси, която е ръководите на румънската Национална дирекция по антикорупция и Хория Джорджеску, председател на Националната агенция за интегритет.

Очевидно е, че в северната ни съседка Механизмът по сътрудничество и оценка дава резултати и България може да почерпи опит, допълни още Кунева след разговорите.

Припомняме, че още в началото на мандата на това правителство вицепремиерът предупреди, че България ще получи тежки критики в годишния доклад по Механизма. Тя прогнозира още, че може да се стигне до отделянето на двете страни, защото Румъния е отчела прогрес по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията.

За Кунева ключово в борбата с корупцията по високите етажи на властта са независими структури, които да не бъдат обект на политически натиск. Необходим е още и административен капацитет и разследване на сигнали за злоупотреби и проверките за необяснимо забогатяване на държавни служители.

Националната дирекция по антикорупция на Румъния е органът, който по същество има функции на специализирана прокуратура за борба с корупцията, а Националната агенция по интегритет е органът, който следи имущественото състояние на лицата, заемащи държавна длъжност, акумулира сигнали и определя обхвата на риска от корупция.

По време на разговорите с вицепремиера Кунева двамата председатели са представили подробна информация за функционирането и правомощията на ведомствата си.

Отбелязано е било също, че те работят с малък брой добре подготвени кадри и подкрепа от Европейската комисия, Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Безконтролността на институциите е идеална предпоставка за развихряне на неконтролирана корупция. Фактът, че над гладния прокурор е само Господ, му развързва ръцете да прави каквото поискат от него тези, които са го назначили. Същото се отнася и за магистрати, президент, дупетати и пр. сво...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Дръзновенн
преди 9 години
Ами в Италия как е има 13 вида полиция, АМА ТУКА ВСИЧКИ ЧЕРВЕНИ СЕ *** ЗАЕДНО, ЗАЩОТО СА В КЮПА, КОГАТО ЦВ.ЦВ ги арестуваше и затова прибраха ГДБОП в ДАНС, ха Много смешно и предвидимо.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Ми поучете се де! Ей мноо сме залупени. Тва корупцията нема да се пребори, ама спрете чак толкова нагло и глейте да се не вижда толкова. Иначе един орган трябва, двама трима неудобни в затвора,за да може да отчетем прогрес по механизма и после просто недейте толкова нагло да не се излагаме. Тарикатите така правят. Иначе никъде не са я преборили, не бойте се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още