IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния ще кандидатстват с общи проекти по плана "Юнкер"

Междуправителствена работна група ще подготви предложенията, които ще бъдат в сферата на енергетиката и инфраструктурата

18:08 | 15.01.15 г.
България и Румъния ще кандидатстват с общи проекти по плана "Юнкер"

България и Румъния започват диалог за общи проекти, които да получат финансиране по инвестиционната програма на новата Европейска комисия, получила популярност сред обществото като плана "Юнкер".

Това са договорили вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева и премиерът на северната ни съседка Виктор Понта.

По време на срещата си двамата са отчели, че двете страни имат общи интереси в рамките на ЕС, които трябва да бъдат изпълнени със съдържание, посочват от правителствената пресслужба. Понта е отправил покана и за междуправителствено заседание в Букурещ възможно най-скоро.

Срещата с румънския премиер е била извън програмата на Кунева и се е провела по молба на Понта, уточняват още от Министерския съвет.

По-късно българският вицепремиер е договорила с румънския икономически министър Михай Тудосе създаването на междуправителствена работна група, която да подготви в кратък срок конкретни предложения за общи проекти в сферите на енергетиката и инфраструктурата по плана за инвестиции, предложен от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Меглена Кунева и Виктор Понта са дискутирали още и европейската политика по сигурността. Двете страни изразиха съгласие, че България и Румъния могат да допринесат за сигурността на Стария континент и са готови да изпълнят всички условия за това, включително и шенгенските. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още