IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България иска равнопоставеност при разпределяне на пари по плана "Юнкер"

Темата ще бъде дискутирана на предстоящия Европейски съвет в Брюксел

14:03 | 17.12.14 г.
България иска равнопоставеност при разпределяне на пари по плана "Юнкер"

България ще настоява за равнопоставеност между държавите-членки при разпределяне на парите по Плана за инвестиции в Европа, предложен от новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Тази позиция одобриха министрите по време на днешното заседание на кабинета, пише пресцентърът на Министерския съвет.

Страната ни ще подкрепи идеята за подобряване на инвестиционната рамка, като очакванията ни са практическото прилагане на инициативата да се осъществи по начин, който да осигурява равномерно разпространение на ползите от инвестициите и в периферните, по-бедни региона на ЕС.

Тези призиви трябва да отправи премиерът Бойко Борисов по време на започващия утре съвет на лидерите на ЕС. При равни други условия инвестициите в по-бедни региони имат потенциала да генерират по-висока добавена стойност, ще бъде още позицията на страната ни в предстоящото заседание.

Изпълнението на плановете следва да се осъществява и при спазване на принципите за субсидиарност, конвергенция и постигане на общоевропейски цели, като важни са правилното проектиране и изпълнение, е записано още в решението на правителството.

Основна тема на разговорите в Брюксел утре ще бъдат не само инвестициите в Европа, но и текущата ситуация в Украйна, става ясно от отправената покана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск към лидерите на общността.

„Кризата в Украйна предизвиква сериозни опасения и е необходимо да направим задълбочен преглед“, коментира още той и допълва, че очаква лидерите да формулират ясно политическо послание по казуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още