IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е готова за Шенген, категорична е Меглена Кунева

Страната трябва да бъде оценявана според заслугите си, посочва вицепремиерът

18:07 | 14.12.14 г. 4
България е готова за Шенген, категорична е Меглена Кунева

България е готова да влезе в Шенген и няма да спра да убеждавам всички критици в това, заяви вицепремиерът Меглена Кунева по време на проверка на готовността на Летище София за работа в съответствие с шенгенските изисквания.

Кунева призна, че това е по-сложен политически въпрос, но България работи години наред и трябва да бъде преценявана според заслугите си. По думите на вицепремиера проблемът е, че някои страни се опитват да обвържат влизането ни в пространството за сигурност с реформите в съдебната система.

"Борбата е доста тежка, наистина много зависим от този напредък, но аз искам всеки да си получи заслуженото - и критиките, и похвалите", каза още Кунева. Тя твърди, че за три години, откакто действа системата, са регистрирани само два случая, които са разпознати извън страната като потенциално опасни, с нередовни документи.

За охрана на границите ни по Шенген са изразходвани не по-малко от 300 млн. евро, коментира Кунева. По думите ѝ тези средства трябва да дадат своята възвръщаемост през икономиката на страната и през репутацията ѝ. Парите са инвестирани в техническо осигуряване, както и за подготовка на хората.

"Изключително се притеснявам, че вложената техника, която е много сложна, и милионите евро за системите, които и свързват с Европа ще остареят без България да е могла да получи обратно ползите от
тези капиталовложения", коментира вицепремиерът. Тя подчерта, че се надява справедливостта от страна на европейските страни членки.

На въпроса за съдебната система Кунева заяви, че ако тя бъде независима и наистина осигурява справедливост, държавата ще се “подреди”. По думите на вицепремиера това е силен знак за икономиката.

"Не искам повече бъдещето на страната да бъде заложник на това, че някой не си свършва работата докрай и е склонен да приема поръчки или да не изпълнява задълженията си през бездействие", заяви Кунева. Според нея това обижда и стотиците добри магистрати в страната.

В сряда ще бъде приета Стратегията за съдебна реформа на Министерски съвет, а след това Кунева ще настоява тя да бъде подкрепена от парламента. Не по-малко работа ще свърши и и общественият натиск, посочва вицепремиерът. Според нея нетърпението на хората поражда чувство за натиск, на което политиците не могат да устоят.

Според Меглена Кунева повечето от длъжностите в изпълнителната власт трябва минават през конкурс. Тя настоява за публично изслушване за назначенията в Агенцията за българите в чужбина. По този начин процесът ще стане прозрачен.

В отговор на въпрос дали застава зад искането на съпредседателя на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев за оставка на Висшия съдебен съвет , Кунева заяви, че предпочита ВСС, който си върши работата.

"ВСС е правителството на съдебната власт и когато си правителство, си подложен на различни критики. Смятам, че ВСС трябва да са наясно по този въпрос", заяви Кунева.

Тя ще разговаря с министъра на правосъдието Христо Иванов, който е член по право в съвета, за да узнае неговото мнение, тъй като той отговаря за цялостната реформа. След това ще бъде оформен общ договор от страна на ангажираните със съдебната реформа власти.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 0
LuckyYou
преди 9 години
Страната трябва да бъде оценявана според заслугите си, посочва вицепремиерът=================================================Ако наистина трябва да бъдем оценявани според заслугите ни - НИКОГА не трябва да влезем в Шенген!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
Според Кунува как ще отрази сагата с Петко Сертов? МВР още не знаят минал ли през Кулата или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
Дали обаче страните от Шенген мислят като Меглена Кунева??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
StefanL
преди 9 години
О бабо бабо не му трябва никакъв Шенген на бедният Български народ ! Трябват ни работа добре заплатена и здравеопазване за да не изчезнем като нация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още