IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Туск: България е добре подготвена за Шенген

Трябва да намерим най-доброто решение и за Европа, и за България, посочи председателят на Европейския съвет

19:47 | 04.12.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доналд Туск: България е добре подготвена за Шенген

България е добре подготвена за Шенген, обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Меглена Кунева в Брюксел.

"Най-важното нещо бе, че за мен като нов председател на Съвета, виждам един много решен да продължи реформите в България премиер. И мисля, че българите и лично премиерът знаете, че аз съм категоричен поддръжник на България и оценявам амбициозността на новото правителство", допълни Туск, цитиран от правителствената информационна служба.

"Не е лесна ситуацията. Знаете, че някои колеги изпитват може би страхове или са скептично настроени, но съм сигурен, че ще намерим решение. Може би не утре, но говорихме евентуално за Европейския съвет през март. Но съм уверен, че трябва да намерим най-доброто решение, защото смятам, че доброто решение е добро и за Европа, и за България", коментира още Доналд Туск въпроса за присъединяването на страната ни към Шенген.

От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че по време на срещата вицепремиерът Меглена Кунева е представила перфектно позицията и очакванията на България за членството ни в Шенген пред председателя на Европейския Съвет. По-късно днес Борисов и вицепремиерът Ивайло Калфин също ще разговарят по темата Шенген и с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Премиерът коментира също, че Европа очаква от България да възстановим доброто реноме, което имахме преди година и половина. "Очакват от нас да работят всички фондове, да се случват европейските проекти, да бъдем прогнозируеми, да си свалим дефицитите в рамките на Лисабонския договор и Маанстихските критерии. В същото време всички знаят през какви трудни периоди мина България, колко трудно се сформира правителство и се стараят да подпомогнат стабилността", подчерта още Борисов.

Той за пореден път коментира и казуса "Южен поток". "С колегите полагаме огромни усилия да направим "Южен поток" не необратим процес, а да се случи. Защото винаги сме заявявали, че той е полезен за България, полезен е и за Европа. Не виждам защо се прибързва с тези изказвания, още повече в момент, в който полагаме усилия и на 9 декември ще има среща на най-високо ниво, за да се видят пасивите и активите в този проект за Европа. Усещам преса. без да има нужда от нея", подчерта Бойко Борисов.

Още новини от страната и чужбина може да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Откакто Путин ни отсвири, големи хвалебствия - "Велик народ", "Готови за Шенген", ще отключваме европари... Всичко е някак твърде тенденциозно и мисля, че бяхме разменени за нечии интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
Бате Пешо
преди 9 години
Поредната доза евроатлантически ценности бодрячески изказвания кухи безсмислени приказки.А газ нема и нема да има.И кинта нема.Само къпане у сладка вода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
0pk
преди 9 години
*** и лицемерите, ми какво ви пречи е сега си стройте газопровод до турция, давайте си го на който си искате дето спазва законодателството ви, и препродавайте руския газ. Шо се прайте на ущипани моми. Хората виждат простата истина, както и да я извъртате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още