IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов връща темата за Шенген на дневен ред

Няма да се поддадем на пропагандата на Владимир Путин в България и в останалата част на Европа, коментира Жозеф Дол

13:24 | 04.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Правителствена пресслужба</em></p>

Снимка: Правителствена пресслужба

Трябва да върнем отново темата за Шенген в дневния ред, е заявил пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, който се е срещнал тази сутрин в централата на Европейската народна партия (ЕНП) с председателя на организацията Жозеф Дол в присъствието на вицепремиера Меглена Кунева и на председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, става ясно от прессъобщение на МС.

„България е изпълнила нужните критерии и трябва да бъде приета в Шенген, темата трябва да бъде върната на дневен ред“, е коментирал Борисов.

Сред обсъдените на срещата теми очаквано е бил проектът за газопровода "Южен поток". 

„Няма да се поддадем на пропагандата на Владимир Путин в България и в останалата част на Европа“, е заявил по този повод Дол. „Ще устоим на неговия натиск. Трябва да бъде взето решение на европейско равнище по този въпрос“, е добавил той.

„Ще очаквам да получа от Европейската комисия ясно становище относно бъдещето на газопровода „Южен поток“, е казал още Борисов пред журналисти след срещата си с Дол.

„Бях възмутен от изказването на една говорителка вчера... за това, че ЕК само наблюдавала „Южен поток“. Напротив, аз четох пълномощното, с което България е делегирала всички права по този проект на ЕК. Това е факт и сега аз искам от ЕК да ми се отговаря с „да“ или „не“ по темата, да се казва ясно „това може“ или „това не може“, „това го правим“ и т. н. Защото Путин е прав в едно, че освен отговор „да“ има и отговор „не“, но трябва да се каже навреме и да се каже точно и ясно. И не случайно той визираше само България“, е казал още Борисов.

Премиерът е припомнил, че ЕК изиска от 6-те държави да стане посредник и да преговаря чрез еврокомисаря си с всички страни по „Южен поток“.

„Нали вие съзнавате, че пръстът беше размахан към мен, не към Орбан или някой друг. Защото напомням, че ние имаме подписан договор, имаме ратифициран от парламента договор, и в същото време процедури, които ние многократно казвахме, че ще доведат до наказателни процедури. Можеше още тогава конкурсът да се анулира, да се направи нов и това да не е пречка пред проекта. И днес ще изясня с колегите Туск и Шулц дали е диверсификация, ако газът минава през Турция или не е. И не на последно място – още ме боли, че България беше заобиколена от „Набуко”, ако сега имаше „Набуко”, въобще нямаше да има проблем“, е пояснил още Борисов.

Припомняме, че по време на среща с председателя на Комисията по външни работи на Европейския парламент Елмар Брок в Брюксел снощи Борисов е заявил, че България няма да позволи да бъде използвана като разменна монета в отношенията между Русия и Запада. Основна тема на разговора им е била ситуацията около проекта „Южен поток“.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви, че слага край на проекта „Южен поток“, защото не е получил разрешение от България за строителството му и дори постави под въпрос суверенитета на страната ни.

По-късно днес Борисов ще проведе срещи с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още