IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меглена Кунева: Съдебната система трябва да води в реформата на правосъдието

Влизането в Шенген е "печат за качество", който ще бъде оценен от инвеститорите, заяви лидерът на ДБГ

13:44 | 07.12.14 г. 1
Меглена Кунева: Съдебната система трябва да води в реформата на правосъдието

Съдебната система трябва да припознае лидерството си в реформата на правосъдието у нас. Няма как тя да стои отстрани и да наблюдава реформите. Това заяви днес вицепремиерът и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева пред БНТ. 

Тя коментира, че българското правителство настоява приемането на страната в Шенген да не се обвързва с резултатите от доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка, който наблюдава състоянието на правосъдието, и че тази позиция се поддържа от Европейската комисия.

Кунева беше категорична, че влизането в Шенген има изцяло икономическо измерение и значение за България и е "печат за качество" на страната, който инвеститорите биха разчели. Тя каза още, че България трябва да получи положителна оценка за готовността си за Шенген, която готовност е безспорна и потвръдена от европейските партньори при последните й срещи в Брюксел преди броени дни.

Според вицепремиера решаването на въпроса за Шенген отделно от доклада на ЕК по Механизма ще се отрази положително на България и ще насочи силите върху реформата в съдебната система.

По отношение на "Южен поток" вицепремиерът коментира, че България настоява да бъде третирана еднакво с останалите европейски държави. На практика това означава ЕС да не бъде обвиняван в прилагането на двоен стандарт, което е най-тежкото обвинение в Съюза, обясни Кунева и добави, че България настоява за това проектът да е изгоден за нас, за Европейския съюз и съобразен с еврозаконодателството, което ще гарантира неговата устойчивост.

Още политически новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
Тази противна жена, другарката Пръмова-Кукунева или мисисЙес е страшно нахална. Да знае само колко е неприятна на хората след всичките й злоупотреби с властта за България! Нямам желание да обсъждам сериозни въпроси с нея или по повод на нея. Скоро ще има нови избори и тя ще бъде вън заедно с цялата си групировка в насипно състояние - тюрлю гьовеч. Нейното присъствие във властта само показва колко сме зле ОТВСЯКЪДЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още