IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Петкова: В УПФ са най-добре управляваните пари в държавата*

Реалната доходност на всички УПФ от 2002 г. до края на 2014 г. е 0,5% на година, подчерта изпълнителният директор на ПОК „Доверие“

17:26 | 21.01.15 г. 10
Даниела Петкова: В УПФ са най-добре управляваните пари в държавата*

Парите в универсалните пенсионни фондове (УПФ) са най-добре управляваните пари в държавата, заяви Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК „Доверие“, по време на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика.

Тя обърна внимание, че реалната доходност на всички УПФ от 2002 г. до края на 2014 г. включително е положителна и е 0,5% на година, а не изобщо (досега цифрата се цитираше, без да се уточнява периодът – бел. ред.)

Универсалните пенсионни фондове са съгласни да намалят таксите за управление на активи, стига това да бъде прието в закона, стана ясно по време на парламентарната социална комисия.

„Имаме готовност да понижим таксите, но нямаме право“, каза Даниела Петкова. Тя обаче допълни, че са необходими комплексни мерки за повишаване на доходността, а не само мярка като понижаване на таксите за управление.

По-рано Ангел Джалъзов, заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление „Осигурителен надзор“, заяви, че преди години още е имало предложение на КФН таксите да бъдат понижени с 40%, но този проект не е бил придвижен.

По думите му точно сега трябва да се направи това понижение на таксите, защото активите на УПФ растат и ще надвишат 25 млрд. лв. до 2024 г.

Предложението е понижението да става плавно за период от около 4 години.

В момента активите на УПФ са общо 8 млрд. лв., като 1,3 млрд. лв. са от доходност в резултат на инвестициите на УПФ, каза Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Той заяви, че асоциацията ще предложи законодателни промени, свързани с решения за иновации, за развитие на УПФ, подобряване на инвестиционната дейност, включително намаляване на таксите, нови гаранционни механизми за осигурените лица, за въвеждане на мултифондовете и други. Подробности не бяха разкрити, но документите са предоставени на парламентарната социална комисия.

От асоциацията остават на позиция, че промяната за прехвърлянето на вноски от пенсионните фондове в НОИ трябва да се подложи на широк обществен дебат и задължително да се преразгледа.

За последните четири години Комисията за финансов надзор (КФН) регистрира увеличение на наказанията за пенсионните дружества за инвестиране в свързани фирми*. Това каза заместник-председателят на Комисията Ангел Джалъзов. Той посочи, че от години КФН настоява за разширяване на дефиницията за инвестиции в свързани лица. Джалъзов цитира статистика, според която за последните четири години са наложени 44 наказания при общо 61 наказания от съществуването на комисията от 2003 година година досега.

В момента законът забранява инвестиции в свързани лица.
Темата за пенсионната реформа може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 2
993
преди 9 години
*** *** е баща ти! Куха манерка си ти! А какви такси ти взимат банките? А какви лихви ти искат по кредитите бе ***? Мислиш си, че ей така, парите падат от небето! *** неграмотен! Караджата много ще се гордее с *** като тебе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 7
kane
преди 9 години
Солидарната разходопокривна система на НОЙ е най-добрата възможна и това е ясно за всички. Тя няма негативи и преборва рискове като инфлация, риск от инвестиции и е най-евтината за управлениеОбаче!Защото няколко човека се мислят че са "повече" от други хора в обществото и защото рейгъномиката на Милтън Фридман и Айран отричат равенството и солидарността то пенсиите ни в НОЙ са под въпрос!Въпрос коя система е по-добра няма!Има опити да се разбият социалните системи от крайно десните фашисти - психопатии това не е само в РБ, те плащат на десни групи партии и нон профит оргнизации с десетки години за да пропагандират и тушират социалното развитие на човечеството като цяло 99% от всички водените войни да именно с тази целтака те разбират тяхната "демокрация" като неравенство и нов вид робство - класово робство, където родените бедни трябва да умират бедни, родените богати трябва да умират богатите, същите виждат възможност чрез ЧПФ да унищожат перфектната пенсионна система на НОЙ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 10
karadjata
преди 9 години
я в устата ***. от лихви в банка се печели повече а няма такси за внасяне на средства. *** ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Бате Пешо
преди 9 години
Ох омръзна ми от тая стрина.Прав е Румен Петков тишината в спалмята ражда безумия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Бате Пешо
преди 9 години
Ох омръзна ми от тая стрина.Прав е Румен Петков тишината в спалмята ражда безумия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
Буда Гоцев
преди 9 години
УПФ са под толкова силна регулация, че е несериозно да се хвалят - постигнатите резултати при тях са просто "автоматични", без риск !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 7
993
преди 9 години
Абе ***, реална доходност означава след инфлация и такси и остава 0.5%. Т.е. съхранена е покупателната стойност на средствата!!! Кумулативната инфлация за периода 2002-2014 е 66%! Номиналната доходност за всяка година от 2002 до 2014 е 5.56% за всяка година, въпреки големия спад от над 20% за 2008-*** година! Аман от ***, които хем не разбират, хем бръщолевят глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
mick
преди 9 години
Щом в УПФ са най-добре управляваните пари в държавата.. представете си как се управляват другите пари в държавата... ;) т
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
redcretin
преди 9 години
Таааман си помислих че за днес вицовете свършиха... и хоп още един!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 19
karadjata
преди 9 години
най-добре управляваните пари в държавата с доходност от 0,5%на това му се казва голяма смешка, то това не е доходност, направо си е чиста загуба. най-ниската лихва по депозит в банка е по-висока от това 0,5% (от 2002г та чак до сега). В банка да си държиш парите е по-доходно от това да ги даваш на тия смешни фондове, и пенсия да чакаш от тях. Смешници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още