IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щетите от наводненията у нас през 2014 г. са за около 400 млн. евро

България е кандидатствала два пъти за помощ от ЕС заради природните стихии, съобщи вътрешният министър

13:45 | 23.01.15 г.
Щетите от наводненията у нас през 2014 г. са за около 400 млн. евро

Щетите от наводненията през тази година са около 400 млн. евро, каза по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Изявлението беше в отговор на въпрос на народния представител от Атака Любомир Владимиров относно отпуснатите помощи от ЕК във връзка със станалите наводнения в страната.

Изчисленията на вътрешното министерство сочат, че за първия период (през лятото) щетите са на стойност от 311 328 446 евро, пише БТА. За втория период щетите от водната стихия са в размер на 79 344 220 евро.

На два пъти досега България е поискала финансова помощ от Брюксел, като засега са определени 10 542 110 евро. Тази сума е изчислена по методика от Брюксел и предстои да бъде одобрена, посочи Вучков.

Припомняме, че сумата беше определена в началото на октомври, след като България съобщи за щети от разрушителни наводнения в различни региони – Варна, Добрич, Велико Търново, Бургас, Монтана, Кюстендил, Пловдив, Хасково и София.

Щетите в столицата бяха предизвикани от силна градушка

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още