IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тече анализ може ли да се промени статутът на държавните болници

Към края на годината ще са готови електронните здравни карти, съобщи здравният министър Петър Москов

13:06 | 24.01.15 г. 1
Тече анализ може ли да се промени статутът на държавните болници

В момента тече правен анализ дали е възможно да се промени статутът на държавните болници като търговски дружества. Това каза в предаването “Седмицата” по Дарик радио министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

“Възможността държавата да влезе във функциите си там, където тя е принципал, т. е. в голяма част от структуроопределящите болници, държавата ще го направи, дори да се наложи промяна на статута”, коментира Москов.

Промяната на статута на болниците беше една от първите заявки, които здравният министър направи след встъпването си в длъжност. Той обаче не даде повече подробности в каква посока ще бъде промяната.

Москов обяви, че към края на годината ще са готови и електронните здравни карти на българските граждани. На базата на данните в електронните здравни карти ще се подготвят индивидуализирани пакети за доболнична помощ според здравния статус на хората.

Работи се и по централизирането и модернизирането на електронните регистри в здравеопазването. С поддръжката и анализите ще се занимава Националният център за обществено здраве и анализи.

Първият модул от проекта за въвеждането на електронно здравеопазване се планира да бъде въведен през пролетта – платформата за електронна търговия с лекарства в болниците, на която се разчита да намали разходите за медикаменти.

Министър Москов каза, че вероятно до средата на годината ще бъде подготвена и новата система на финансиране на здравния сектор. Той изрази надежда тя да бъде въведена през 2016 г.

Става въпрос за базовия и допълнителен пакет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Първият се предвижда да финансира социално значимите заболявания, които намаляват продължителността на живота и влошават качеството му, както и майчиното и детско здравеопазване. Останалият ресурс ще бъде за втория пакет, като там може да се формират и листи на чакащите, или пациентите да се лекуват през доброволно здравно застраховане през частен фонд.

По думите на Москов задължението на държавата, на солидарния фонд, е за всеки един здравноосигурен български граджданин да бъде осигурено равностойно лечение на социално значимите заболявания.

Петър Москов обясни, че се работи и по нова Национална здравна карта със задължителен характер, в която да се очертаят реалните медицински нужди на дадена територия, с минимален и максимален капацитет на инфраструктура. Нови лечебни заведения ще могат да се разкриват само на територия, където няма такива достатъчно, каза той.

Съвместна работна група на социалното и здравното министерства пък обсъжда промени в системата на ТЕЛК, така че лекарската експертиза да е точна и бърза, а социалните придобивки – насочени към ресоциализирането на пациентите, обясни д-р Москов.

“Единствената ми цел е успехът на правителството и в частност, защото това е моят ангажимент, успехът на реформите в здравеопазването”, коментира здравният министър, като изрази надежда правителството да изкара пълния си мандат и да се завършат дълго отлаганите реформи.

“Познавам сферата, която ръководя, имам претенцията, че познавам проблемите й. Залагаме заедно с участниците в системата различни правила и съм доволен от това, че усилията срещат обществено одобрение”, допълни той.

Москов припомни, че все още страната ни преговаря с европейските власти за европарите за здравеопазване. От тях 85 млн. евро се предвижда да бъдат инвестирани в спешната помощ според концепцията за поетапното модернизиране на системата.

Москов припомни, че тази година заплатите на работещите в системата ще се увеличат средно с 20 на сто, според натовареността на клоновете. Това изравнява възможните възнаграждения в спешната помощ с болничната и доболничаната помощ, коментира той и допълни, че вече има данни за подадени заявки за постъпване на работа в системата.

Министърът каза и че е променена философията на специализациите, което касае и лекарите в системата на спешната помощ, и се залагат високи критерии за подготовката на парамедици.

Отделно се търси техническо решение за обединението на системите на телефоните за спешни повиквания 112 и 150, за да се преодолее забавянето при прехвърлянето на сигналите.

По данни, цитирани от Петър Москов, в момента не повече от 3 млн. българи имат достъп до квалифицирана медицинска помощ в рамките на 30 минути. С приключването на реформата очакванията му са от спешната помощ да бъдат обхванати 7 млн. граждани.

Здравният министър, заедно с Лекарския съюз, работи и по промяна на системата на заплащане на лекарския труд, защото по думите му лекарят не е “наемен работник на норма” и “не работи на ишлеме”.

Здравната ни система - такава, каквато е в момента, не отговаря на предназначението си и на целите си, каза още Петър Москов. Той допълни, че се залагат цели за достигане на средноевропейските показатели за смъртност по възрастови групи и увеличаване на продължителността на живота и периода на живота ни в здраве.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
"Министър Москов каза, че вероятно до средата на годината ще бъде подготвена и новата система на финансиране на здравния сектор. Той изрази надежда тя да бъде въведена през 2016 г".1. Се заговори за трите пакета още миналата година , като се подразбираше че от тази ще е в сила.2. После стана ясно че до април експертите ще работят в тазе насока3.После до средата на годината т.е. 6 месеца4.После стана може би 5 накрая стана 2016 началото6 може би :))))))))))))))))))))Къде ви е определението за спешен случай ?Нали именно липсата на преразход щеше да се гарантира от трития пакет услуги. Предлагам болниците да форсират приема на пациенти да видим как рабити здравната ви реформа - всяко закъснение се заплаща .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още