IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЛС одобрява идеята за закриване на ТЕЛК-овете

Лекуващият лекар има най-добър поглед върху състоянието на даден пациент, каза зам.-председателят на лекарския съюз

14:16 | 19.01.15 г.
БЛС одобрява идеята за закриване на ТЕЛК-овете

Българският лекарски съюз одобрява предложението на здравния министър Петър Москов лекари, отговарящи на определени критерии, да могат да дават трудово-лекарска експертиза, като се закрият ТЕЛК-овете. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на Българския лекарски съюз Юлиан Йорданов пред Bulgaria On Air.

Според Йорданов системата за оценка на трудоспособността у нас е безкрайно остаряла и трябва да се промени. Промяната обаче трябва да е във философията на ТЕЛК-овете, или да се прави експертиза на трудоспособността на един човек, а не на пенсионер“, уточни експертът. Той обърна внимание на порочната практика пенсионери да се явяват на ТЕЛК, за да им се повиши пенсията. И коментира, че това е социална функция.

„Напълно нормално е районните управления за социалното осигуряване към НОИ да решат дали този пенсионер има нужда от повишаване на пенсията“, коментира д-р Йорданов. По думите му дейността на районното управление за социално осигуряване ще бъде улеснено в преценката си, ако конкретен лекар, който следи даден пациент, посочи какво е състоянието му.

Именно лекуващият лекар има най-добър поглед върху състоянието на даден пациент, каза Йорданов. И допълни, че идеята точно този лекар да дава съответната оценка на трудоспособността е доста добра, но „ разбира се, трябва да се види в цялостен вид“.

Заместник-председателят на БЛС посочи още, че районното управление за социално осигуряване се състои от експертна група от най-малко трима души, която преглежда решенията на ТЕЛК и „когато види, че неправомерно и не според медицинските данни е дадена по-висока или по-ниска степен на загуба на трудоспособност, те връщат оценката за преразглеждане“. Социалното осигуряване има такава възможност, каза той и подчерта, че няма конфликт и че управленията към НОИ имат този капацитет.

На въпрос дали промяна в механизма за определяне на трудоспособността на даден човек няма да увеличи корупционния натиск при изпълнение на дейността, Йорданов посочи, че корупцията е навсякъде в държавата.

Мерките, които предвижда министър Москов по отношение на лекарствения пазар и НЗОК, сигурно ще оптимизират разходите на Касата за медикаменти, прогнозира Йорданов. БЛС предлага да се създаде комисия, която да даде отговор за съотношението цена-ефект на дадено лекарство, „за да не стане така, че за някои иновативни лекарства, чиято цена е много висока с не толкова висок ефект, се лансират, изписват се, и това повишава разхода на НЗОК за лекарства“. Най-големият скок е в разхода на здравния фонд за онколекарства – двойно са се увеличили парите за тези медикаменти за периода 2012-2013 година, така че оптимизиране при перото на лекарствата трябва да има, категоричен е Йорданов.

Още видео материали вижте в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още