IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов: Работи се по остойностяването на лечението

Законова промяна за пушенето на закрито няма да бъде подкрепена, заяви здравният министър

17:58 | 09.01.15 г.
Москов: Работи се по остойностяването на лечението

Представители на Българския лекарски съюз, Здравната каса и Министерството на здравеопазването вече работят по остойностяването на лечението и това кои заболявания ще попаднат в рамките на основния пакет, плащан от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това каза здравният министър Петър Москов, цитиран от БТА.

Той поясни, че става въпрос за група болести, които са причина за около 92 на сто от инвалидизацията и смъртността на българите.

По думите му всяка от тези патологии - на сърдечно-съдовата система, съдово-мозъчните болести, онкологичните, заболяванията на белодробната система, както и детското и майчиното здравеопазване, ще бъде преостойностена. Всеки здравно осигурен българин ще може да ползва здравна помощ по тях относително без лимит, твърди Москов.

Той добави, че още е много рано да се говори за конкретни стойности.

Москов отново разясни реформата, която подготвя неговият екип. В допълнителния пакет на НЗОК ще бъдат включени заболявания, които влизат в листата на чакащите, посочи той. И поясни, че болнична и доболнична помощ, която се е оказвала до момента на всеки здравно осигурен, няма да бъде отказвана, но ще бъде в рамките на определен брой случаи и ще бъде свързана с възможността за допълнително доброволно здравно осигуряване.

Третият пакет на НЗОК – спешният, ясно ще регламентира какво представлява спешното състояние. „Времето, в което част от българското общество ползва всички привилегии на това, което ние плащаме през данъците и осигуровките си, трябва да приключи“, смята здравният министър. Той припомни, че здравното осигуряване е задължение по закон на всеки български гражданин.

До средата на тази година моделът на реформата в здравеопазването ще бъде готов в конкретика, когато ще е готова и промяната в частта от заболяванията, които в момента задължително се лекуват в болница, каза още Москов.

Навсякъде, където има нужда, където подходът на управление е лош, ръководствата на държавните болници и други здравни институции ще бъдат сменени, каза още Петър Москов.

Министърът бе категоричен, че законова промяна за тютюнопушеното на закрито няма да бъде подкрепена. Според него отделен е въпросът доколко ефективни са досегашните превантивни мерки за намаляване на пушенето и най-вече сред децата и младите, като това трябва да става без се засилват рестрикциите.

„Нужно е цялостно усилие на обществото в тази насока, далече сме от идеята за екстремни решения, които различни групи в този спор защитават“, каза здравният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още