IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2014 г. – поредната пропусната година за здравната реформа

Намерения за сериозни промени в сферата на здравеопазването заяви обаче министър Петър Москов

08:35 | 06.01.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

2014 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция Икономиката през 2014 г.“.

Сянката на здравната реформа започна да се показва на прага на новата 2015 година. Очевидно дискусиите по тежките реформи бавно тръгват и това пролича в последните дни на календарната година, когато здравният министър Петър Москов представи концепцията си за реформиране на сектора. Очакват се поредица от законодателни мерки до април 2015 г.

Какво се случи в здравния сектор през 2014 година

Годината премина под знака на две актуализации на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), скандал със Спешната помощ, криза с бебешки ваксини и като цяло нулева година за реформи.

Големият спор за парите на НЗОК тази година мина през две актуализации. Първата още в средата на годината, а втората – в края й. През август бюджетът на Касата бе увеличен с 225 млн. лева, а през ноември - с още 100 млн. лв. Така и тази година бе закърпен бюджетът на здравния фонд след множество коментари за и против отпускането на допълнителни пари.

Безсилието на властите да овладеят финансите на здравеопазването пролича и с разразилия се през лятото скандал със Спешната помощ. В разгара на скандала със столичната Спешна помощ се чуха различни позиции и предложения за това какво трябва да се направи, така че системата да функционира нормално. Проблемите на спешните медици в столицата бяха демонстрирани чрез протести, които надхвърлиха границите на София и доказаха националния мащаб на проблема. Става въпрос за заплатите на работещите в спешните центрове, за условията на труд, за липсата на желаещи да упражняват тази професия, за недостатъчен брой екипи, за неефективно разходване на средства, за лош мениджмънт. Все проблеми, които не са от вчера, но останаха за следващата година.

Друг казус – този с липсата на определени ваксини за бебета, изправи на нокти и лекари, и пациенти през есента. В края на септември лекари алармираха, че липсва петвалентната ваксина, с която трябва да бъдат имунизирани всички бебета, родени след 1 юни т.г. Решаването на тази криза беляза краткото тримесечно управление на служебния здравен министър Мирослав Ненков, който прибегна до пускане на обществена поръчка за шествалентна ваксина като договаряне без обявление. След като кризата намери благоприятен изход, Министерството на здравеопазването подготви рамково споразумение за доставка на ваксини за следващите три години. Споразумението предвижда производителят, който спечели обществената поръчка, да осигурява ваксини за следващите три години, а не за една.

Ограничен бе паралелният износ на лекарства. Паралелен износ на лекарствени продукти, отпускани по лекарско предписание, ще се извършва след изпращане на уведомление до Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), а директорът на агенцията ще може да откаже с мотивирана заповед, стига да се установи, че съответният продукт е в ограничени количества у нас.

Реформата „Москов”

До април 2015 трябва да се изготвят предложения за законодателни промени в здравноосигурителния модел, като се предвижда да бъдат въведени три здравни пакета за оказване на медицинска помощ – базов, надграждащ и спешен. Това залага реформата "Москов". Според експерти зад идеята всъщност стои предложение за цялостна промяна на здравноосигурителния модел, което се очаква да предизвика сериозни дискусии. Като например преструктурирането на здравните вноски – трябва да се уточни каква част от вноските ще отива за основния пакет и каква – за надграждащия.

Последна актуализация: 15:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още