IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens продава бизнеса си с големи мотори за 3,5 млрд. евро заради спад в продажбите в Азия

Компанията запази цялостната си перспектива за годината непроменена, но понижи насоките за ключовото си звено за цифрови индустрии

14:54 | 16.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Siemens отчита допълнително отслабване на търсенето на продукти за фабрична автоматизация в Китай, докато продължава да се отдалечава от производството на тежко оборудване с продажбата на своя бизнес с индустриални мотори за 3,5 млрд. евро, съобщава Bloomberg.

В четвъртък Siemens запази цялостната си перспектива за годината непроменена, но понижи насоките за ключовото си звено за цифрови индустрии, като каза, че приходите там може да намалеят с до 8% тази година.

Siemens и други производители продължават да се сблъскват с по-слабото търсене в Китай, където инфлацията, по-високите лихвени проценти и кризата с имотния сектор пречат на бизнеса. Печалбите в САЩ - до голяма степен генерирани от продажбите на интелигентна инфраструктура на операторите на центрове за данни – се оказват недостатъчни, за да компенсират спада в Азия и в други региони.

„В Китай частното потребление не расте, а строителният сектор, който осигуряваше инерция, наистина се свива“, изтъква главният изпълнителен директор Роланд Буш в интервю за Bloomberg.

Акциите на Siemens поевтиняват с над 5% в обедните часове на редовната търговия във Франкфурт. От началото на годината стойността на книжата на групата се е повишила с около 25 на сто.

Приходите на сравнима база достигат 19,2 млрд. евро през първото тримесечие, изоставайки леко от тези за същия период на миналата година, изтъква Siemens. Поръчките са намалели междувременно с 12%.

По-рано Siemens заяви, че очаква икономиката на Китай да се възстанови през второто полугодие с усилията на Пекин да стимулира високотехнологичното производство. В четвъртък обаче компанията предупреди, че нейните клиенти ще продължат да намаляват запасите си през следващите месеци, което ще помрачи ситуацията при поръчките.

Междувременно Буш прави крачка напред в плана да напусне сектора на индустриално оборудване и да премине към продуктови линии с по-висок марж, управлявани от софтуер, за да настигне нивата на рентабилност на конкурентите. Компанията заяви в четвъртък, че е постигнала сделка за продажбата на своето подразделение Innomotics, което произвежда тежки електрически двигатели за кораби и минно оборудване, на KPS Capital Partners за 3,5 млрд. евро.

Базираната в Ню Йорк KPS е известна в Германия с придобиването на производителя на чугун Waupaca на Thyssenkrupp през 2012 г. и последвалата продажба на Hitachi Metals.

Siemens се раздели с голяма част от по-малките подразделения, предназначени за продажба, наред с отделянето на бизнеси като производителя на газови турбини Siemens Energy и производителя на медицинско оборудване Siemens Healthineers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още