IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens продава най-голямата емисия облигации в Европа от началото на годината

Компанията е обнадеждена от повишаването на своя кредитен рейтинг от страна на S&P Global Ratings

20:20 | 15.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Siemens AG продава най-голямата емисия корпоративни облигации в Европа от началото на годината след повишаване на кредитния рейтинг на германската компания, съобщава Bloomberg.

Групата иска да набере 5 млрд. евро от сделка с облигации от четири части, с падеж между 4,75 години и 20 години, споделя източник, запознат с въпроса. Тя привлече общо 17,5 млрд. евро под формата на оферти.

Инвеститорите бяха привлечени от предлагането, след като дългосрочният кредитен рейтинг на Siemens беше повишен тази седмица до AA- от A+ от S&P Global Ratings, като рейтинговата агенция се позова на структурно подобрение и по-голямата устойчивост на рентабилността и паричния поток.

Това е възможност за фондовете да грабнат облигацията с 20-годишен падеж, тъй като кредитополучателите в региона не продават често дългови книжа с подобен срок. Всъщност това е най-дългата деноминирана в евро корпоративна облигация за последните три месеца, като през миналата година имаше само 11 големи сделки с 20-годишни облигации, изтъква Bloomberg.

Офертата следва бавния старт на годината за емитирането на корпоративни облигации в региона, като много фирми се въздържаха от такива предложения на фона на периодите на прекъсване преди обявяването на финансовите отчети.

Въпреки че от началото на годината продажбите на корпоративни облигации представляват само 14% от общото издаване на дълг във всички сектори, се очаква да се увеличат.

Отчетът на Siemens, представен по-рано този месец, показа, че компанията, заедно с останалата част от индустриалния сектор, все още се бори с по-слабото търсене в Китай. Тя оценява отделянето на своя бизнес с електрически двигатели за тежкотоварни превозни средства Innomotics, като директните кредитори и банките работят върху предложения за предоставяне на дългов пакет на стойност поне 1,2 млрд. евро.

Въпреки че текущата продажба на облигации изглежда ще бъде най-голямата в Европа от петте части на International Business Machines Corp. от януари 2023 г., тя все още бледнее в сравнение с някои емисии на американския пазар.

В сряда Bristol-Myers Squibb Co. продаде облигации за 13 млрд. долара на девет части, събирайки оферти за над 85 млрд. долара, за да подкрепи финансирането на придобиването на Karuna Therapeutics Inc. и RayzeBio Inc.

Пак тази година IBM продаде облигация от седем части за 5,5 млрд. долара, докато Eli Lilly & Co. предложи такава от пет части за 6,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още