IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителствата от еврозоната разбиха рекордите с продажбите на облигации през януари

Правителствата на страните от еврозоната са набрали рекордните 73 млрд. евро от продажби на дълг в първия месец от годината

11:04 | 31.01.24 г.
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Правителствата от еврозоната са продали облигации за рекордни суми на инвеститори през януари, регистрирайки най-високото търсене в историята предвид засилването на надеждите, че основните лихви ще бъдат понижени в подкрепа на отслабващата икономика, предава Ройтерс.

Това контрастира рязко с притесненията около високите нужди на правителствата от финансиране през 2023 г., особено в САЩ, които породиха срив на облигационния пазар и тласнаха лихвите по заемите до най-високото им ниво от над десет години през декември.

Страните от еврозоната са набрали рекордните 73 млрд. евро от продажби на синдикирани облигации през януари, сочат данни на компанията LSEG IFR към 30 януари. Синдикираните облигации са внимателно следени за оценка на търсенето, тъй като правителствата продават облигации директно на инвеститори. На аукциони облигациите се продават първо на банки.

Търсенето за около 725 млрд. евро е надхвърлило предлагането с рекордните десет пъти, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на компании за управление на дълг и на IFR.

Публикувани във вторник данни показаха, че икономиката на еврозоната е изпаднала в стагнация миналата година. Паричните пазари очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да пристъпи към първо понижаване на лихвите през април, подкрепяйки нагласите към облигациите.

Мащабът на търсенето при продажбите на държавни облигации през януари надхвърля търсенето по време на пандемията от Covid-19, когато ЕЦБ купи дълг за трилиони евро, за да задържи лихвите ниски.

„Това донякъде беше изненадващо предвид факта, че всички говореха за задаващата се стена при предлагането“, коментира директорът на белгийската служба по дълга Марк Пост.

Белгия е отчела рекордно търсене от 75 млрд. евро към емисия от 10-годишни облигации на 8 януари, набирайки 7 млрд. евро.

Друг забележителен пример е Испания, която е регистрирала най-високото търсене в историята на индивидуални държавни облигации от 138 млрд. евро и е набрала 15 млрд. евро от продажба на 10-годишен дълг, една от двете най-големи емисии в историята ѝ.

Лий Къмбс, ръководител на дълговите капиталови пазари за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Barclays, коментира, че силният ръст на облигационните пазари в края на годината, когато много инвеститори вече са затворили портфейлите си, означава, че тези, които са пропуснали добри възможности, сега коригират позиции, като участват в продажбите на дълг.

Пост допълва, че „вероятно има подценяване на паричната сума, която вече чака да бъде инвестирана“.

Облигационните пазари отбелязаха най-силния си двумесечен ръст в историята през ноември и декември, като се възстановиха от срива си преди това. Някои по-дългосрочни инвеститори направиха по-големи поръчки за сделки в сравнение с миналата година, отбелязва Къмбс.

Край на затрудненията?

Много правителства са отчели по-високо търсене от инвеститори извън еврозоната, което показва потенциала на блока да си върне чуждестранни инвеститори, докато оставя зад гърба си епохата на отрицателните си лихви, отбелязва BofA.

В еврозоната се намират едни от най-големите пазари на държавни облигации в света, затова силният апетит на инвеститорите е добър знак в глобален план, тъй като почти рекордните нужди от финансиране са предизвикателство за кредитополучателите.

В момент, когато ЕЦБ намалява притежаваните си облигации, на пазарите може да се наложи да поемат рекордните 675 млрд. евро от дълга на блока, сочат изчисления на Barclays.

Доходността по американските държавни ценни книжа намаля в понеделник, след като правителството съобщи, че очаква да взима по-малко заеми през първото тримесечие спрямо първоначалните прогнози. Несигурността за паричната политика в Япония отслабва търсенето на облигациите ѝ.

Трейдърите са предпазливи и отбелязват, че аукционите, където правителствата продават повечето си облигации, не вървят толкова добре.

„Те не отправят същото послание като синдикациите“, казва Кал ел-Уахаб от BofA. Той отбелязва, че показатели като средна отстъпка – най-ниската приета цена на аукцион, и нивото на свръхнаддаване – колко по-висока е цената на облигациите спрямо оставащите, са по-ниски от средното равнище миналата година.

В момент, когато търсенето на облигации е високо, инвеститорите предупреждават също, че хедж фондове, които получават само малък дял от продажбите на дълг от правителствата, може да преувеличават търсенето си, за да постигат по-добро разпределение – дългогодишен проблем, който изкривява данните за търсенето.

Заради несигурността около изборите и паричната политика тази година Къмбс съветва правителствата да си осигурят по-голямата част от финансирането си по-рано.

„Ще има голяма активност, много набрани средства, много страни, които се конкурират за пари“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още