IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стагнация спасява икономиката на еврозоната и ЕС от рецесия през есента

Растежът на Испания, Италия и Франция е компенсирал слабото представяне на Германия

13:09 | 30.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на еврозоната и на Европейския съюз е останала стабилна през четвъртото тримесечие на 2023 г., сочат предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат. През предходното тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) се сви с по 0,1% и в двата блока.

Според първата оценка за годишния растеж през 2023 г,. въз основа на сезонно и календарно коригирани тримесечни данни, БВП се е разраснал с 0,5% както в еврозоната, така и в ЕС.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година сезонно изгладеният БВП се е увеличил с 0,1% в зоната с единна валута и с 0,2% в ЕС през четвъртото тримесечие на 2023 г., след като през периода юли – август растежът и в двете зони беше нулев.

Публикувани по-рано данни, цитирани от Bloomberg, показаха, че Германия остава най-слабата сред водещите европейски икономики. БВП на страната се е свил с 0,3% в периода от октомври до декември, потвърждавайки първоначалните оценки, представени преди две седмици.

Най-голямата икономика в Европа е на ръба на рецесията от няколко тримесечия, но до момента успява да се размине с нея. Тя може обаче да изпадне в такава, ако не набере инерция. Проучванията на бизнеса дори сигнализираха, че настроението леко се е влошило в началото на годината, а Бундесбанк предупреди, че БВП „в най-добрия случай ще стагнира“ през първото тримесечие на 2024 г.

За разлика от Германия, Испания записва по-голям от очакваното ръст през четвъртото тримесечие и много над очакваните от икономистите 0,2%, съобщиха от статистическата агенция INE. Силното потребление на домакинствата е тласнало и БВП за цялата 2023 г. към ръст от 2,5%.

Отделен доклад показа, че инфлацията в Испания неочаквано се е ускорила до 3,5% спрямо година по-рано през януари, оставайки над прогнозата за 3% на икономисти, анкетирани от Bloomberg. Това са първите данни за цените в началото на годината от една от водещите държави членки на еврозоната и може да попарят надеждите, че ускоряването на инфлацията през декември е било еднократно.

Италия се присъединява към положителната тенденция със своя икономически ръст от 0,2% през четвъртото тримесечие, надминавайки очакванията на икономистите за стагнация, благодарение на индустрията и услугите. За цялата 2023 г. икономиката се е разраснала с 0,7%.

Данните от Франция отговарят на оценката на анализатори, анкетирани от Bloomberg. За цялата 2023 г. БВП на страната се е увеличил с 0,9%, според статистическата агенция Insee, която също ревизира във възходяща посока резултата на страната през третото тримесечие до нулев растеж от спад от 0,1%, отчетен преди това.

Като резултат – икономиката на еврозоната се е разминала с рецесията през четвъртото тримесечие, тъй като резултатите на Италия, Франция и Испания са компенсирали слабостта на Германия.Това съвпадна с прогнозата за стагнация на гуверньора на Европейската централна банка Кристин Лагард от миналата седмица, когато регулаторът остави основните си лихви непроменени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още