IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Панета: Европа не трябва да използва еврото като оръжие

Това ще намали привлекателността на валутата и ще доведе до появата на алтернативи, смята председателят на Италианската централна банка

10:00 | 27.01.24 г. 2
Председателят на Италианската централна банка Фабио Панета. Снимка: Bloomberg LP
Председателят на Италианската централна банка Фабио Панета. Снимка: Bloomberg LP

Еврозоната не трябва да използва собствената си валута като оръжие в глобален конфликт, тъй като това в крайна сметка може да го подкопае, счита председателят на Италианската централна банка Фабио Панета, цитиран от Ройтерс. Той коментира това в момент, когато ЕС обмисля да изземе руски държавни активи.

Европейски представители обсъждат от месеци дали да конфискуват замразени руски активи, включително резерви на централната банка, за да използват парите за финансиране на възстновяването на Украйна.

Но има притеснения, че по-широките последици от подобен ход – от ответен отговор до загуба на доверие в европейските активи, далеч ще надвишат ползите.

„Използването на валута като оръжие неизбежно намалява привлекателността ѝ и насърчава появата на алтернативи“, отбеляза Панета в изказване, без пряко да назовава Русия. „Но тази власт трябва да се използва разумно, защото международните отношения са част от „повтаряща се игра“, допълни той.

Европа все пак трябва да помогне във финансирането на военните усилия на Украйна, каза отделно един от ръководителите на ЕЦБ Мартинс Казакс и допълни, че политическото решение как да се финансират те не трябва да зависи от съдбата на европейски активи, блокирани в Русия.

„Забравете за блокираните в Русия активи“, каза Казакс, който е председател на Латвийската централна банка, и допълни, че Европа вероятно никога няма да си върне тези активи.

„Мисля, че надеждите, че много скоро ще се върнем към старото нормално са илюзия. Трябва да спрем да помагаме на Русия да води тази война, като продължаваме да търгуваме с нея директно или индиректно“, изтъкна той.

ЕС, САЩ, Япония и Канада замразиха активи за около 300 млрд. долара на Руската централна банка през 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна. Около 200 млрд. долара от тази сума са държани в Европа, главно в белгийската клирингова къща Euroclear.

Противници твърдят, че конфискуването на активи може да накара инвеститори от други страни да избягат, опасявайки се за безопасността на собствените си инвестиции, и това в крайна сметка ще отслаби валутата и ще тласне нагоре доходността по облигациите.

Панета, който е бивш член на борда на директорите, заяви, че конфликтът около Украйна е довел до нарастване на ролята на китайския юан за сметка на други валути, тъй като голяма част от търговията на Русия сега се осъществява в китайската валута.

„Китайските власти открито насърчават ролята му на световната сцена и използването му в други страни, включително санкционирани от международната общност след нашествието в Украйна“, каза Панета.

В резултат на това юанът изпревари еврото като втората най-използвана валута за финансиране на търговията и йената като четвъртата най-използвана валута за глобални разплащания, изтъкна той.

Според Панета вместо това Европа трябва да подкрепи еврото, като го направи по-привлекателно, въвеждайки дълго отлагани промени, които ще засилят ролята му на резервна валута.

Това включва създаването на сигурен актив, който е емитиран в достатъчни, предвидими количества, и завършване на банковия съюз, който ще намали затрудненията пред трансграничното банкиране.

Друга стъпка ще бъде ефективна система за разплащания и пазарна инфраструктура в блока, което може да бъде подпомогнато от цифрова валута на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 27.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Alex Silver
преди 3 месеца
Почти цялата руска сумя от $300 млрд се намира в белгийски банки. Като гепят мангизите, еврото само ще стане по-силно. Щото властите силни. И всички ще предпочитат белгийските банки, защото те са мноо справедливи. Вервайте в таласъми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още