IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казакс от ЕЦБ: По-лошо е инфлацията пак да се ускори, отколкото да отложим разхлабването

Централните банкери са на мнение, че първото понижение най-вероятно ще бъде през юни

13:43 | 26.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Мартинс Казакс призова за търпение в определянето на курса на паричната политика, като предупреди, че най-голямата грешка в момента би била прибързано разхлабване, което да позволи на инфлацията да се ускори отново, пише Bloomberg.

Въпреки че лихвите „трябва да бъдат понижени“ в някакъв етап, ако няма нови големи сътресения, ЕЦБ не трябва да бърза да започне процеса, каза управителят на централната банка на Латвия пред Bloomberg TV.

„Това определено би било по-лошо, отколкото да изчакаме още малко“, коментира той в петък. „През 70-те и 80-те години наблюдавахме как ако политиката бъде разхлабена твърде рано, тогава има риск инфлацията отново да набере инерция и тогава ще са необходими по-големи повишения на лихвите“, допълни още.

Тези коментари последваха решението на ЕЦБ, която запази основната лихва по депозитите на рекордните 4% на трета поредна среща. След като гуверньорът Кристин Лагард не отхвърли пазарните прогнози за понижение толкова категорично, колкото се очакваше преди това, инвеститорите увеличиха залозите си за намаление през април. Повечето централни банкери прогнозират такова през юни.

Във Вилнюс членът на Управителния съвет Гедиминас Симкус каза, че макар да не е толкова оптимистично настроен, колкото пазарите, по отношение на перспективата за намаляване на лихвените проценти през април, той не е предубеден и междувременно ще следи актуалните данни.

„Колкото повече годината напредва, толкова повече и вероятността от понижение на лихвите нараства“, каза той.

Междувременно неговият колега от Хърватия Борис Вуйчич подчерта, че не е имало промяна в реториката на ЕЦБ в четвъртък, като каза, че не смята изявлението на Лагард по време на пресконференцията за гълъбово*.

„Коментарите на Лагард отразява дискусията ни по време на двудневната среща“, коментира той. „Но напоследък имам чувството, че пазарите приемат всичко, което казваме, като гълъбово. Те бяха много щастливи от тези коментари“, добави той.

Инвеститорите сега смятат, че има 90% шанс ЕЦБ да започне да разхлабва паричната си политика през април - много преди срещата през юни, която централните банкери в момента считат за най-вероятната опция. Вуйчич подчерта, че решенията ще се основават на икономическите данни и няма да се вземат предварително.

„Нуждаем се от търпение в момента, да получим достатъчно данни, за да сме сигурни, че инфлацията се движи стабилно към нашата  цел“, заяви Вуйчич и посочи, че „това ще стане постепенно“.

След като започнат намаленията на лихвите, той заяви, че най-подходящи ще бъдат понижения от по 25 базисни пункта, въпреки че не изключи шанса и за по-сериозни ходове.

„Винаги има шанс за такива“, допълни той. Намаленията от четвърт пункт са „по-спокоен начин за управление на парична политика, но разбира се има и възможност да бъдат направени по-големи, ако това е оправдано от данните“.

Въпреки рязкото забавяне на инфлацията през миналата година, властите не са готови да обявят победа в борбата с инфлацията и са особено притеснени, че силният ръст на заплатите може да стимулира ценовия натиск.

Рисковете на пазара на труда остават на преден план, тъй като безработицата остава ниска, смята управителят на централната банка на Словения Бощян Васле.

„Всичко това частично се отразява в ръста на заплатите, който в момента е значително над нивото, което би било съвместимо с 2% инфлация“, каза той пред радио RTVSLO в петък.

Същевременно икономиката остава затруднена и най-вероятно е претърпяла лек спад през втората половина на миналата година. Очаква се прогнозата за последните три месеца на 2023 г. да бъде публикувана във вторник от европейската статистическа служба Евростат.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още