IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казимир от ЕЦБ: Щом разхлабването бъде оправдано, няма да се поколебаем да действаме

Според Де Гиндос перспективите за инфлацията рано или късно ще накарат ЕЦБ да понижи лихвите

16:37 | 29.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на централната банка на Словакия Петер Казимир заяви, че той и колегите му няма да бързат с пониживането на лихвените проценти, за да не унищожат постигнатия напредък по отношение на инфлацията. Той добави, че е по-вероятно първата стъпка в това отношение да бъде направена през юни, отколкото през април.

„Уверен съм, че моментът за понижение независимо дали през април, или юни е от второстепенна важност за решението“, заяви Казимир, цитиран от Bloomberg. „Вторият [вариант] изглежда по-вероятен, но няма да правя прибързани заключения за точния момент. Веднага щом понижението бъде оправдано, няма да се поколебаем да действаме“.

„Да избързваме въз основа на краткосрочни изненади, без да имаме повече яснота за развитието на цените в краткосрочен план, би било рисковано“, посочва той в коментар, публикуван в понеделник. „Това лесно може да провали напредъка, който сме постигнали по пътя към целта“.

По-оптимистичните перспективи за инфлацията в крайна сметка ще накарат централните банкери да намалят лихвите, заяви вицегуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос.

„Има добри новини за развитието на инфлацията и това, рано или късно, ще се отрази на паричната политика“, коментира той пред испанското радио RNE в понеделник. „Данните ще ни водят, не сме решили кога точно ще понижим лихвите и всичко зависи от развитието на инфлацията, а аз съм оптимистично настроен за него“.

По отношение на ситуацията в Червено море Де Гиндос каза, че не мисли, че "ще се появят затруднения, подобни на тези след пандемията — според мен това е специфична ситуация и ако конфликтът не се задълбочи, не се очаква да се отрази на инфлацията".

Инфлацията в еврозоната продължава да се забавя. Графика: Bloomberg Инфлацията в еврозоната продължава да се забавя. Графика: Bloomberg

Пазарите в момента залагат на разхлабване на паричната политика през април, въпреки че повечето централни банкери призоваха за търпение до публикуването на данните за заплатите.

Тази седмица представителите на ЕЦБ ще получат повече яснота от данните за инфлацията през януари и резултатите за брутния вътрешен продукт (БВП) през четвъртото тримесечие на 2023 г. След ускорението през декември ръстът на цените вероятно се е забавил до 2,7%, но все още остава над целта на ЕЦБ от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още