IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите икономики в еврозоната са имали трудно начало на 2024 г.

Индексът на мениджърите по поръчките е останал на територията на свиването и през януари

15:13 | 24.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Активността в частния сектор в еврозоната се е свила за осми пореден месец през януари, което е слабо начало на годината след вероятна рецесия през втората половина на 2023 г., пише Bloomberg.

Данните от сряда показаха, че общият индекс на мениджърите по поръчките в еврозоната (PMI) на S&P Global се е повишил до 47,9 пункта през януари, оставайки под прогнозираните от икономистите 48 пункта. Това обаче е най-близкият резултат до границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада, от шест месеца насам. Подобрението се дължи на активността във фабричното производство, която достигна 10-месечен връх през януари, докато в сектора на услугите се наблюдаваше спад, противно на очакванията на анализаторите за ръст.

Данните са публикувани седмица преди очакваните резултати за брутния вътрешен продукт (БВП) през четвъртото тримесечие, които вероятно ще покажат, че 20-членният блок е изпаднал в рецесия. Въпреки че ревизията на предходните данни сигнализира, че Германия вероятно се е разминала с подобна съдба, някои икономисти все пак прогнозират, че в началото на 2024 г. най-голямата икономика в региона ще претърпи ново свиване.

Данните от PMI проучването през януари за Германия остават мрачни, като началото на годината е било трудно и за нея, и за Франция.

Бизнес проучванията на S&P Global показаха, че спадът в активността и при двете страни е продължил с по-бързи темпове през януари, въпреки че икономистите очакваха ситуацията да се подобри. Нито фабричният сектор, нито този на услугите са се върнали към експанзия през януари.

„Когато оценяваме представянето на Германия и Франция, въпросът е коя от двете е  била по-затруднена“, коментира Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank, добавяйки, че фабричният сектор на Германия я поставя в малко по-добра позиция от Франция.

Германия и Франция остават затруднени в началото на 2024 г. Графика: Bloomberg Германия и Франция остават затруднени в началото на 2024 г. Графика: Bloomberg

„Едно правдоподобно обяснение е, че средата извън еврозоната се подобрява и това дава относително предимство на Германия, с нейната по-ключова във външната търговия позиция", заяви той.

В Германия ръстът на новите поръчки се е забавил за девети пореден месец, тъй като клиентите остават предпазливи заради високите разходи по заемите и геополитическата несигурност. Страната „имаше слаб старт на новата година“, коментира Де ла Рубия.

„Активността при услугите не само е намаляла за четвърти пореден месец, но спадът ѝ се е ускорил“, допълни той. „Свиването на фабричното производство донякъде се е забавило, макар активността да остава под границата от 50 пункта за 19-и пореден месец.“

Кризата в Червено море, принуждаваща корабите да заобикалят Африка, има пагубно въздействие върху веригите за доставки във фабричния сектор, твърдят от S&P Global. Ефектът върху цените обаче е ограничен, което предполага, че „транспортните разходи може все още не оказват огромно влияние върху съвкупните разходи за единица продукция на потребителските стоки, преминаващи по този маршрут“, заяви Де ла Рубия.

Общият ценови натиск остава висок както във Франция, така и в Германия, особено в сектора на услугите, където бързо нарастващите разходи за труд играят огромна роля. Това е проблем, който наскоро откроиха и представители на Европейската централна банка и вероятно ще му обърнат внимание на заседанието си за определяне на паричната политика тази седмица.

Трейдърите засилиха залозите си за разхлабване на паричната политика тази година след публикуването на данните, като в момента прогнозират лихвени понижения от общо 136 базисни пункта през 2024 г, но значително по-малко от очакваните в края на 2023 г. 170 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още