IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Siemens отчитат сериозен спад на фона на слабото представяне в Китай

Компанията очаква икономиката на азиатската страна да се възстанови през втората половина на годината

22:40 | 19.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Siemens AG отчете най-големия си спад за последните седем месеца, след като компанията предупреди за разочароващо търсене в Китай що се касае до ключовото ѝ подразделение за дигитални технологии, съобщава Bloomberg.

От началото на годината новият бизнес на звеното, което произвежда продукти за фабрична автоматизация, се развива по-бавно от очакваното на третия по големина пазар на Siemens, разкрива главният финансов директор Ралф Томас. Бавното възстановяване на Китай също води до по-ниско търсене в Централна Европа.

Икономическите стимули на Китай „в момента не се превръщат незабавно в нови поръчки“, добавя Томас по време на конференция с инвеститори в Лондон.

Индустриалният сектор страда от по-слабото търсене в Китай, където потребителите и предприятията намалиха разходите си на фона на ускорената инфлация и високите лихвени проценти. Siemens, която работи с много европейски клиенти, които изнасят за Китай, очаква икономиката на азиатската страна да се възстанови през втората половина на годината, предвид усилията на Пекин да стимулира високотехнологичното производство.

Поръчките на звеното на Siemens за дигитализация паднаха с 31% през първото фискално тримесечие, на фона на слабите резултати в Китай. През последните години Siemens обнови бизнеса си, за да се съсредоточи върху софтуерно управлявани продуктови линии с по-високи нива на рентабилност. Софтуерният бизнес се справя по-добре от очакваното, изтъква Томас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още