IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът с турбините задълбочава загубата на паричен поток при Siemens Energy

Звената на компанията за газови услуги и мрежови технологии успяват да компенсират изоставането при вятърната енергия при продажбите и поръчките

16:14 | 07.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Отрицателният свободен паричен поток на Siemens Energy AG се увеличава поради загубите в бизнеса на компанията с вятърни турбини, който заличава ефектите от стабилното представяне на другите звена на дружеството, съобщава Bloomberg.

Свободният паричен поток на Siemens Energy преди данъци е отрицателен в размер на 283 млн. евро през фискалното първо тримесечие, приключило в края на декември, в сравнение със загубата от 58 млн. евро преди година.

Концернът спря продажбите миналата година поради дефектни вятърни турбини, след като се сблъска със забавяне при отстраняването на неизправностите.

Сезонната слабост на този бизнес също натежа върху паричния поток, както и допълнителните нужди от ликвидност, добавя компанията.

Проблемите на Siemens Energy с дефектните вятърни турбини тежат на компанията от години на фона на по-широките сътресения в индустрията. През фискалната 2023 г. загубите, произтичащи от подразделението Gamesa, доведоха до отрицателен резултат от 4,59 млрд. евро. Очаква се до 2026 г. испанският бизнес да излезе на печалба.

Проблемите в Gamesa достигнаха кулминация в края на миналата година, когато компанията потърси помощ от германското правителство за гаранции за финансиране, след като се сблъска с проблеми в опит да определи степента на необходимите ремонтни дейности. За да подкрепи финансите си, компанията продаде дял в индийското си подразделение за 2,1 млрд. евро.

Фокусът на Siemens Energy остава свързан с решаването на проблемите в бизнеса с вятърна енергия, изтъква главният изпълнителен директор Кристиан Брух.

Продажбите и поръчките на групата надминаха очакванията на анализаторите през първото фискално тримесечие, тъй като звената за газови услуги и мрежови технологии набират скорост. Резултатът повиши цената на акциите на Siemens Energy, които прибавиха към стойността си повече от 17% от началото на годината след спад през 2023 г.

Производителят потвърди прогнозата си за цялата година от до 7% ръст на приходите, въпреки че количеството поръчки на Gamesa изостава от очакванията през последното тримесечие. Свободният паричен поток преди данъци се очаква да бъде отрицателен от около 1 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още