IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens Energy: Течът не е причина за спиране на доставките на газ 

Запълняемостта на хранилищата в ЕС вече е над 80%, в България вече е над 62%, в ЕС най-слаба е запълняемостта в Латвия

09:58 | 03.09.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Компресорната станция за приемане на газ от газопровода "Северен поток" в Любмин, Германия, във вторник, 30 август 2022 г.  Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Компресорната станция за приемане на газ от газопровода "Северен поток" в Любмин, Германия, във вторник, 30 август 2022 г. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската компания Siemens Energy, която доставя турбини на „Газпром", смята за неправдоподобни посочените от руския енергиен концерн причини за спирането на доставките на газ по „Северен поток". „Като производител на турбините можем само да заявим, че подобна констатация не представлява техническа причина за спиране на работата“, поясняват германците. Припомняме, че късно в петък „Газпром“ оправдава спирането на доставките с изтичане на масло в компресорната станция „Портовая“. Докато тя не бъде ремонтирана, притокът на газ ще остане спрян.

Според Siemens Energy подобни течове обикновено не влияят на работата на турбината и могат да бъдат запечатани на място - това е рутинна процедура като част от работата по поддръжката. В миналото този вид течове не са довеждали до спиране на работата, казва германският концерн. Понастоящем Siemens Energy не отговаря за работата по поддръжката, но е в готовност за помогне, ако се наложи. Освен това в компресорната станция „Портовая" има достатъчно турбини, за да работи „Северен поток 1“, поясняват още германците.  Изтичането на масло от газова турбина. Снимка: "Газпром" Изтичането на масло от газова турбина. Снимка: "Газпром"

Според „Газпром“ течът в компресорната станция е открит по време на техническа поддръжка, извършена съвместно с експерти от Siemens Energy. Изтеклото масло е открито на няколко места. Не е възможно да се гарантира безопасната работа на последната останала газова турбина там, твърдят руснаците. Подобни течове на масло вече са се случвали в миналото, съобщиха от компанията. До ръководителя на Siemens Energy Кристиан Брух е изпратено писмо за дефектите на агрегата Trent 60 с номер 24 и необходимите ремонти.

Така противно на обявеното, от тази събота по газопровода "Северен поток " в Балтийско море няма да тече повече газ, съобщи държавната компания "Газпром" в Telegram в петък вечерта. Очакваше се газът да потече отново по тръбопровода, след като сутринта приключи обявената тридневна профилактика.

Целта за запълване на хранилищата за октомври за Германия вече е постигната

Федералното министерство на икономиката не е притеснено от новата ситуация. В петък вечерта говорителка заяви, че в момента съоръженията за съхранение на газ са пълни на 84,3 %. „Следователно целта за складиране през октомври от 85% би трябвало да бъде постигната още през първите дни на септември“. Тя добави, че е постигнат добър напредък и по отношение на доставките по маршрути, различни от руските тръбопроводи, както и по отношение на новите капацитети за разтоварване на втечнен природен газ. Понастоящем Германия получава най-много природен газ от Норвегия, Нидерландия и Белгия.

 

По данни на Федералната агенция по мрежите в четвъртък от тези страни към Германия са потекли около 2900 гигаватчаса природен газ. За сравнение: в понеделник, последния ден преди обявеното намаляване на доставките, по "Северен поток" са транспортирани около 348 гигаватчаса руски природен газ. Напоследък съхраняваният обем винаги е бил няколко пъти по-голям от този на доставките от Русия. В сряда например в Германия бяха съхранени 965 гигаватчаса природен газ, а в същото време от хранилищата са били изтеглени 354 гигаватчаса. Така в резултат в хранилищата са останали 611 гигаватчаса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Alex Silver Митя императора, как дела? Бориш ся за балшая премия на етот месяц, браво! Продалжай, так точна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Бит кой H
преди 1 година
Течът на масло от турбина е сериозен проблем. Маслото е минерално и е петролен продукт, дефицитна стока в Русия. Ремонтът ще се окаже крайно сложен и ще продължи докато не падне предвидения таван на цените на газа за EU.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Като производител на турбините можем само да заявим, че подобна констатация не представлява техническа причина за спиране на работата, поясняват германците. === Турбините са производство на Ролс-Ройс, а не на Сименс. Затова Сименс не е в състояние сама да ги обслужва. Анадънмо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
Alex Silver
преди 1 година
Запълняемостта на хранилищата в ЕС вече е над 80% === Супер. С толкова газия могат да изкарат дори два месеца. Ама при положение, че редовните доставки продължават. А само на резервите, при това без газохранилищата на "Газпром", които са празни, колко ще изкарат? Колко кубика имат, а не колко процента? А, ве, манипулатори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Siemens Energy: Течът не е причина за спиране на доставките на газ === Ама разбира се. И турбините нямат нужда от никакъв капитален ремонт. Това са измишльотини на ***. А Сименс не може да отговаря за състоянието на турбините на Ролс-Ройс. Да си ги оправя Ролс-Ройс. Ама какво толкова, като тече масло тук-таме и имало няколко счупени лопатки? Това си е чисто политическо решение да не искат да работят с турбини, на които са счупени част от лопатките и лагерите им текат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още