IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краткосрочното настаняване под наем в ЕС става по-регулирано

Европейският парламент прие регламент за събиране и споделяне на данни за тези услуги

14:39 | 16.05.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Краткосрочното настаняване под наем в Европейския съюз вече ще бъде много по-регулиран процес, съобщи Министерството на туризма във връзка с приет регламент на Европейския парламент и на Съвета на ЕС за събиране и споделяне на данни във връзка с услугите за краткосрочно настаняване под наем.

Предлага се хармонизиран подход към процедурите за регистрация на лицата (домакините), предоставящи услуги по краткосрочно настаняване под наем. Вменява се задължение за публичните органи да поддържат подходящо разработени процедури за регистрация, задължават се онлайн платформите, които предлагат краткосрочно настаняване под наем, да споделят с публичните органи в държавите членки конкретни данни за дейността на обектите.

Също така се предвиждат специални инструменти и процедури, които гарантират, че споделянето на данни е безопасно, съобразено с Общия регламент относно защитата на данните и икономически ефективно за всички участващи страни.

Процедурите за регистрация, които държавите следва да прилагат за местата за краткосрочно настаняване, ще бъдат онлайн и ще позволяват автоматично и незабавно издаване на регистрационен номер. Регистрационните номера задължително се показват от онлайн платформите. Те ще трябва да извършват проверки на случаен принцип дали домакините регистрират и показват валидни номера. Публичните органи ще могат да отнемат временно регистрационните номера и да искат от платформите да премахват обявите на домакините, които са в нарушение.

Регламентът рационализира споделянето на данни между онлайн платформите и отговорните държавни институции, като онлайн платформите ще трябва да им предоставят данни за броя на нощувките и броя на гостите веднъж месечно, по автоматизиран начин. За малките платформи и микроплатформите се предвиждат възможности за отчитане на информация на всеки три месеца. За получаването и обработването на тези данни се създават „Единни цифрови входящи точки“.

Повторното използване на данните в обобщен вид ще бъде за статистически справки за туризма, изготвяни от Евростат, както и за бъдещото европейско пространство за данни за туризма. С тази информация ще се подпомогне развитието на иновативни услуги, свързани с туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още