IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на ЕК за Booking предпазва потребителите от монопол в туризма

Евентуална сделка би довела до консолидиране на много голяма пазарна сила, коментира адвокат

17:02 | 28.09.23 г.

Забраната от страна на Европейската комисия за сливането на Booking и eTraveli ще предпази потребителите от монопол в туризма. Това каза адв. Донка Стоянова от адвокатско дружество Dimitrov, Petrov & Co в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Има две основни причини за забраната, посочи експертът, отчитайки, че това са много популярни платформи за онлайн услуги, като Booking е за онлайн настанявания, a eTraveli е платформа за закупуване на самолетни билети, тоест двете най-популярни услуги сред потребителите са пътуване с настаняване.

Стоянова отчита, че основен мотив ЕК да забрани сделката е очакването, че чрез нея ще се монополизира пазара за дигитални услуги в тази сфера.

„Комисията установи, че Booking притежава повече от 60% пазарен дял на пазара на предоставяне на онлайн услуги за настаняване. Ако сделката се осъществи, когато потребители ползват тази платформа в даден момент на закупуването на билета, ще могат да изберат и настаняване само чрез Booking, а на пазара има и други доставчици“, посочи събеседникът.

Преценката на ЕК е, че евентуалната сделка би довела до консолидиране на много голяма пазарна сила Booking и компанията ще се възползва в голяма степен от потребителите на платформата за самолетни билети.

Стоянова смята, че основната причина да бъде забранена сделката в голяма степен е фактът, че се касае за дигитални услуги, тъй като това е най-достъпният начин за потребителите да си изберат съответната услуга. А монополизирането на дигиталните услуги в областта на туризма е във фокуса на политиките на Европейската комисия и по всякакъв начин регулацията се опитва да подобри положението на крайните потребители, коментира гостът в предаването

Още от разговора гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още