IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Раздават първите хранителни пакети по програмата за най-нуждаещите се през май

България ще е втората страна след Франция, която стартира програмата

15:00 | 04.02.15 г.
Раздават първите хранителни пакети по програмата за най-нуждаещите се през май

Работи се за това първите хранителни пакети по оперативната програма за храни от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се да бъдат раздадени още през май-юни, съобщи пред журналисти вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин след заседанието на Министерския съвет.

По думите му процедурите ще бъдат обявени в най-скоро време. Стремежът е всички поръчки да бъдат максимално краткосрочни – за период от една година, за да може да се правят корекции, ако е необходимо, обясни Калфин.

Кабинетът прие постановление днес, с което се определят редът и условията за изпълнение на оперативната програма. Тя бе одобрена от ЕК през декември миналата година като финансов инструмент за преодоляване на хранителния недоимък и материалните лишения.

Ивайло Калфин съобщи, че в момента Франция е единствената страна в ЕС, която е започнала съответните процедури по програмата за най-нуждаещите се, така че наред с Франция България ще е втората страна, която стартира програмата.

Предстои да се увеличи рецептурникът за видовете храни, които се доставят, като ще се търси насърчаване на употребата на стоки, произведени у нас, каза той. Според евродирективата храните трябва да бъдат произведени в ЕС, уточни социалният министър.

Бюджетът на програмата е 123 милиона евро, като 85% се финансира от европейския фонд и 15% - от държавата. Средствата ще се използват за две основни цели – предоставяне на хранителни пакети за най-бедните (хората, които получават помощи за отопление) и за функционирането на всички 180 обществени трапезарии в страната като целогодишни.

Фондът ще финансира купуването на хранителни продукти, а общините – тяхната преработка и организацията по трапезарии.

Ще има възможност да се увеличи броят на обществените трапезарии, както и броят на хората, които получават топла храна, каза Калфин.

До седмици започват конкретните процедури за действие в двете посоки, като се обявят обществени поръчки за хранителни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още