IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат най-малките ферми да не слагат нивомери на резервоарите с гориво

Не сме съгласни всички фермери да платят заради това, че една част от тях са и търговци, коментира председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов

15:15 | 04.02.15 г.
Предлагат най-малките ферми да не слагат нивомери на резервоарите с гориво

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) има конкретни предложения във връзка с промените в ЗДДС, заради които ведомствените бензиностанции са задължени да монтират нивомерни и фискални устройства на резервоарите с гориво. Това стана ясно на пресконференция преди откриването на третата национална среща на Асоциацията в Златни пясъци.

Промените влязоха в сила от началото на януари 2015 г., когато започна спор между фермерите и финансовото министерство дали новите изисквания да важат за селското стопанство. Засега за прилагането на закона са излезли само проекти на наредби, като в последния проект се предлага абсолютно всички ведомствени обекти да пратят данни на НАП за съдовете с гориво.

АЗПБ предлага цистерни до 10 т да останат на стария режим, тези с вместимост от 10 до 20 т да бъдат регистрирани, а всички подземни съоръжения за съхранение на гориво да са с нивомери, заяви председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов.

Той отчете, че част от бензиностанциите в бившите ТКЗС-та търгуват с гориво и трябва да подлежат на контрол. „Не сме съгласни обаче всички фермери да платят заради това, че една част от тях са и търговци. Наредбата обаче още не е готова“, уточни председателят на АЗПБ.

Върбанов каза още, че голяма част от фермерите познават много добре Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Ако утре започне прием по програмата, 60% от членовете на Асоциацията ще входират проекти, заяви той.

Според него е важно и администрацията да бъде мотивирана, за да се придвижват проектите навреме. С подходяща финансова подкрепа за фермерите нещата в България ще се случат, макар и с 10 – 15 г. закъснение, очаква той.

По повод новите изисквания за зелена компонента в директните плащания и необходимостта фермерите да поддържат екологично насочени площи той заяви, че ще се наложи стопаните да се учат в движение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още