IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП настоява за анкетна комисия в парламента за пенсионните фондове

Предложението би имало превантивен ефект, твърдят от партията

13:43 | 05.02.15 г.
БСП настоява за анкетна комисия в парламента за пенсионните фондове

БСП иска да бъде създадена временна анкетна комисия в парламента, която да проучи финансовото състояние на пенсионните фондове, както и ефективността на надзора върху тях.

В мотивите си социалистите посочват, че такава комисия ще даде възможност за систематизира и анализиране на информацията, която ще улесни Народното събрание при взимане на най-правилното решение в обществен интерес, както и този на вложителите във връзка с предстоящите дискусии върху предложените от управляващите промени в пенсионното осигуряване.

Пенсионното осигуряване засяга интересите на стотици хиляди българи. В създадените през 2000 г. пенсионни фондове са натрупани досега около 8 милиарда лева и тази сума продължава да расте.

Вземането на каквото и да било решение ни задължава да се запознаем в детайли със състоянието на пенсионните фондове, за обема и структурата на техните активи и пасиви, както и за ефективността на взаимоотношенията им с отозирираните държавни институции, пише още в мотивите на БСП.

Според левицата предложението й ще има превантивен ефект за осигуряване на стабилността на пенсионните фондове.

Сред вносителите освен всички депутати от левицата са и съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев, проф. Борислав Борисов от АБВ, Кирил Цочев от АБВ, Валери Симеонов от ПГ на ПФ.

Повече новини от България можете да прочетете в Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още