IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Схема за невнасяне на ДДС за 1 млн. лв. са разкрили МВР и приходните агенции

В четири от данъчните складове са налични количества гориво на четири фирми, които участват в схеми за данъчни измами

16:37 | 13.02.15 г.
Схема за невнасяне на ДДС за 1 млн. лв. са разкрили МВР и приходните агенции

При съвместна акция на Националната агенция за приходите, МВР и Агенция "Митници" е било предотвратено нанасянето на щети за бюджета за над 1 млн. лв. от невнасяне на ДДС в хазната, съобщиха от НАП.

Акцията е започнала на 10 февруари, като са били проверени пет данъчни склада на територията на София, Перник и Пловдив.

Установено е, че в четири от данъчните складове са налични количества гориво на четири фирми, които участват в схеми за данъчни измами. За обезпечаване на вземането на хазната са запорирани около 400 тона гориво (бензин, газьол, биоетанол и газ пропан-бутан).

По време на акцията е станало ясно, че всички четири дружества имат фиктивни собственици от рискови социални групи, които не подозират, че притежават бизнес с обороти за милиони левове.

Фирмите, собственост на маргинални лица, декларирали внос на гориво от страни от ЕС, плащали дължимия акциз, за да освободят движението на стоката от данъчния склад на територията на страната, но в крайна сметка така и не заплащали ДДС след реализирането на продукцията, обясняват от НАП.

И на четирите фирми са назначени данъчни ревизии, като резултатите ще станат известни до няколко месеца. Бъдещите вземания на хазната вече са обезпечени със запорираното гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още