fallback

Планира се влизането на парамедици в спешната помощ

Паралелно с това ще бъде въведена и системата на телемедицината, заяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков

12:05 | 14.02.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор

България залага влизането на парамедиците в системата на спешната помощ. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков пред Милена Милотинова в предаването Брюксел 1 по телевизия България Он Еър.

Паралелно с това ще бъде въведена и системата на телемедицината. При критични случаи тя ще позволява на парамедиците да могат да разговарят с лекари, намиращи се в болничните центрове. По думите му България е на път да въведе в експлоатация въздушни линейки. 

„В Румъния имат и въздушни екипи, докато при нас ползваме такива с договори, тъй като нямаме пари за подобно нещо.  Но и това е в процес на разработка. Има създадена работна група, която е от гражданско въздухоплаване. Там има наш експерт от министерството на здравеопазването. Те ще работят по това да се проучи опита на системата НЕМS, която се ползва в доста европейски страни и осигурява такъв транспорт при спешни случаи. Всичко е въпрос на работа в следващите месеци. На път сме да намерим решение и на този проблем“, каза Шарков пред Милена Милотинова.

Повече вижте в предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова днес от 18 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
fallback