IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болниците не са заплашени от фалити, увери Ваньо Шарков

Ситуацията със здравеопазването е критична и не трябва да се допуска повече натрупване на задължения, заяви зам.-министърът на здравеопазването

11:03 | 04.02.15 г.
Болниците не са заплашени от фалити, увери Ваньо Шарков

В момента няма лечебни заведения, които да са заплашени от фалит. Това обяви в ефира на bTV заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

По думите му ситуацията със здравеопазването е критична и не трябва да се допуска повече натрупване на задължения. В момента дълговете на лечебните заведения достигат над 500 млн. лв.

„Имаме строгото разбирателство да не се допуска натрупване на дългове и да се работи по тяхното намаляване”, заяви той.

Шарков обясни, че с областните болници ситуацията не е толкова тежка, като 8 от 28 лечебни заведения са без задължения, 8 са със задължения под 2 млн. лв., а едва четири имат задължения за над 10 млн. лв. Министерството се е фокусирало върху тези, които имат най-големи задължения, и тези, чиито дългове са нараснали през последните години.

„Просрочените задължения създават критични ситуации”, заяви Шарков. Той каза, че най-притеснително е, когато размерът им достигне до такива размери, че да се спре топлоподаването към болницата или се стигне до неплащане на заплати на лекарите.

По думите му една от първите мерки, които могат да предприемат лечебните заведения, чиито средства не достигат, е да се освободят от онези помещения и терени, които не са свързани с медицинска дейност. „Няма смисъл от дворове, в които пасат овце”, подчерта той.

Здравно неосигурените ще имат достъп до спешна помощ

Зам.-здравният министър увери, че всички българи, които не са здравноосигурени, ще имат достъп до спешна помощ. „Те няма да бъдат необслужени при спешни случаи и когато е застрашен животът им”, каза той.

Все пак Шарков подчерта нуждата от спешни и категорични мерки, така че да бъде намален броят на здравно неосигурените.

По думите му неосигурените се разделят на три групи. 130 хил. не знаят своя здравен статус и не се и интересуват от него, като в тази категория попадат завършилите ученици, които докато не станат студенти или не започнат работа, не знаят, че не им текат осигуровки.

Втората група е на хората, които не могат да плащат. Има и 400 хил., които не желаят да плащат – това са хората в сивия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още