IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Срещам сериозен отпор от бизнеса за промените в пенсионната система

Ако за пореден път се замрази решението, обричаме всички на мизерни пенсии, твърди вицепремиерът

11:11 | 15.02.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Калфин: Срещам сериозен отпор от бизнеса за промените в пенсионната система

Новите правила за пенсиониране ще са ясни до средата на годината. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред bTV. 

Той отчете, че през последните дни среща голям отпор от страна на бизнес и синдикати за промените в пенсионната система, които предлага. „Всички искаме да променим една система, която не работи, и когато започнем, се оказва, че статуквото устройва всички. Когато всеки трябва да направи крачка, има страшна съпротива”, обясни Калфин.

На въпрос дали се чувства безсилен и сам, той отговори, че това ще си проличи, когато предлаганите решения трябва да намерят подкрепа: „Аз ще направя всичко възможно работодателските организации и синдикатите да бъдат активни участници в тристранния диалог. Готов съм да се срещна с всички от тях”, декларира той.

Вицепремиерът заяви, че една от работодателските организации предприема действия да подготви почвата, за да напусне Съвета за тристранно сътрудничество, защото не е съгласна с готвени промени по отношение на частните пенсионни фондове. Калфин не пожела да посочи конкретна организация.

Запитан кога ще има предвидими правила за пенсиониране, Ивайло Калфин каза: „Яснота би трябвало да имаме до средата на годината – до края на март да приключим дискусиите по всички предложения, след това да се оформят законите, да минат през тристранката, през Надзорния съвет на НОИ, да влязат в парламента и до април-май ще се види. Ако за пореден път се замрази решението, обричаме всички на мизерни пенсии”.

Калфин заяви, че няма амбиции за революция, но се опитва да размести статуквото и това е ролята му в кабинета. В тази връзка той сподели, че работи добре с премиера Бойко Борисов.

„С премиера споря по различни теми. По-скоро споря с някои от колегите, премиерът се появява на последна инстанция, но имахме доста спорове с минималната работна заплата – решение, което трудно мина, с увеличението на националния осигурителен доход, за което аз настоявах. Не можах да се преборя за прогресивно данъчно облагане”, коментира той.

От думите му стана ясно, че предложението на на АБВ към БСП за общо участие на местния вот още е в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
aristotel
преди 9 години
Аз пък се чуя щом може да фалира цяла БАНКА в АБСУРДИСТАН, дали тези частни фонове също не са номер за ограбване на народа и кой ще отговаря за тях - Сашо апашо, Костов, станиШЕФ или пчеличката МАЯ ????И по кое право ще се създаде и по кое право ще се управлява ? По БУГАРСКОТО или по истинското Европейско право, по Англосаксонското право или по ШЕРИАТА ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Умен? Тоя? Хааахахаха! Сега е видял че да прави нещата не е като да дрънка отстрани, импотентен ***. Той какво е очаквал, да му легнат кротко всички ли? Не живеем в комунизма - отдавна вече НЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
ASTIN
преди 9 години
Очаквах като умен човек, да не заемаш този пост. Това е като да си купиш фабрика непосредствено преди 9.09.1944 г. :) Всичко е обречено на провал... Този филм веднъж го гледахме... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
krasssen
преди 9 години
Овцете трябва да се стрижат , но не трябва да има нещо и за тях , защото ще вземем да заприличаме на нормална държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
fortiss
преди 9 години
Май да !!!! Тай Калфин май само иска, настоява, очаква, среща, но нищо не прави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
Батя
преди 9 години
Нали щяхте да приключите до края на Март бе Калфин... пак ли отлагме!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още