IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК установи злоупотреба с господстващо положение на ЧЕЗ Разпределение България

Дружеството има 30-дневен срок да представи писмени възражения по предявените твърдения на регулатора

16:03 | 16.02.15 г.
КЗК установи злоупотреба с господстващо положение на ЧЕЗ Разпределение България

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви твърдения за злоупотреба с господстващо положение на "ЧЕЗ Разпределение България".

Причината за това е „необосновано забавяне на сключването на договор за покупко-продажба на енергийни съоръжения за присъединяване“ по Наредбата за присъединяване на производители и потребители на електрическа енергия към преносната и разпределителната мрежа, съобщиха от Комисията.

От регулатора са анализирали отношенията между енергийното дружество и присъединявано лице, които са преминали през всички разписани етапи в законодателството.

"ЧЕЗ Разпределение България" обаче отказва да изкупи енергийните съоръжения и така да присъедини към мрежата си лицето с мотива, че документацията е нередовна. От компанията обаче не уведомили инвеститора, въпреки че той изрично е поискал да му бъде оказана причината за несключване на договора за изкупуване.

Твърденията за извършено нарушение се предявяват за поведението на „ЧЕЗ Разпределение България” за периода от 30.04.2014 г. до настоящия момент. Определението не подлежи на обжалване, но двете страни по делото имат 30-дневен срок да представят писмени възражения по предявените твърдения, посочват още от КЗК.

Страните в производството имат право да бъдат изслушани от Комисията в открито заседание във връзка с предявените твърдения и правомощията на регулатора по случая.

Страните в производството имат право на достъп до материалите по преписката по реда на чл. 55 от Закона за защита на конкуренцията, става ясно още от официалното съобщение на КЗК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още